Bu hafta başında ons altın çılgın bir fiyatlama ile tarihi zirvesinin de üstüne çıkarak 2.148 doları test etti. Peki, ne oldu da ons altında böylesine güçlü yükseliş gündeme geldi? Bu sorunun genel cevabı FED’e dair beklentiler diyebilirim. Geçtiğimiz hafta FED’in en şahin üyelerinden Christoper Waller altının yükseliş hareketinin fitilini asıl tetikleyen oldu diye düşünüyorum. Waller son 2 yıllık sürede yaptığı şahin söylemlerle piyasaları bozmasıyla ünlüdür. Geçtiğimiz hafta da yaptığı konuşmayla ününe ün kattı, fakat bu kez farklı yönde yani güvercin konuşarak bunu yaptı. Waller enflasyondaki eğilim böyle devam ederse FED’in 3-5 ay içerisinde faiz indirimlerine başlayabileceğini dile getirdi. FED’in en şahin üyesinden faiz indirimlerinin beklenenden daha erken başlayabileceğine dair güvercin bir açıklama gelmesi piyasanın eline güçlü bir koz vermiş oldu tabii. Geçtiğimiz hafta Waller sonrası konuşan Powell her ne kadar şahin mesajlar vermeye devam etmiş olsa da, piyasa Powell’ı çok da dikkate almadı, Powell’ın piyasayı korkutmak için tehdit savurmaya devam ettiğini düşündü. Bir de üzerine yine geçtiğimiz Cuma ABD’nin ISM imalât PMI’da beklentilerin altında gelerek ekonomik daralmaya işaret edince, FED’in ekonomik yavaşlamanın da etkisiyle faiz artışında kesinlikle durduğu ve Mart 2024’te ilk faiz indirimine başlayarak 2024 genelinde 125 bp’lik indirim yapacağı fiyatlamalara girmiş oldu. Bu fiyatlama ile ons altın geçen haftayı tarihi zirve seviyesi olan 2.072 dolarda kapadı.
Bu hafta Pazartesi günü Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte sarı metal spekülatif talebin etkisiyle 2.148 dolara kadar yükseldi. Yine bu hafta genelinde gelen verilerle FED’in Mart’ta ilk faiz indirimi yapacağı fiyatlanmaya devam etti. İlk olarak FED’in önem verdiği açık iş ilanları verisi (JOLTS) verisi beklenti altında gelerek son 2 yılın en düşük düzeyine geriledi. Yine ABD’nin ADP özel sektör tarım dışı istihdam verisi de beklenti altı gelince, ABD’de işgücü piyasası soğuyor bu nedenle FED erken faiz indirmeye başlar fiyatlaması bu yazıyı kaleme aldığım Perşembe günü de devam ediyordu. Fakat bu fiyatlamaya rağmen ons altın fiyatı hafta başı gördüğü 2.148 seviyesinden 2.010 en düşük seviyesine kadar gerilese de Perşembe günü itibariyle 2.020-2.030 bandında dengelenmiş görünüyor. Görünen o ki altın Cuma günü gelecek olan ABD tarım dışı istihdam (TDI) raporunu bekliyor. TDI beklentilerine baktığımızda tarım dışı istihdam verisinin geçen ayın üzerine çıkması beklenirken, işsizliğin yüzde 3,9’da sabit kalması bekleniyor. Aylık ücret artışlarında da yükselme beklenirken yine aylık ücret gelirlerinde ise kısmi bir azalış bekleniyor. Haliyle genel olarak TDI raporunda işgücü piyasasının geçen aya göre sıkılaşma emaresi göstermesi bekleniyor. Eğer gerçekleşme böyle olursa ve hatta TDI beklentilerin oldukça üzerinde gelirse altında baskı görürüz diye düşünüyorum. Ama olur da TDI genel olarak beklentilerin aksine işgücü piyasasında soğumaya işaret ederse bu kez altın yine ve yeniden yükseliş hareketine başlayabilir.
Tam bu noktada şunu belirtmek isterim diyelim ki TDI ABD’de işgücü piyasasının gevşediğini gösterecek şekilde gerçekleşti ve bunun sonucu altın yükselişe geçti. Açıkçası bu yükseliş sonrasında yakın vadede 2.100 dolar üstü dengelenmeyi mümkün görmüyorum. İlk temel sebebim piyasasının FED ve aynı zamanda ECB’den faiz indirim zamanı ve miktarını fazla iyimser buluyorum. Şu anki projeksiyonlara göre FED’in en erken Haziran veya Temmuz gibi ilk faiz indirimi yapacağını düşünüyorum ve yine 2024 için 125 bp’lik indirim yapacağını şimdilik düşünmüyorum. Bu nedenle ons altında şu anki güçlü ve erken faiz indirimi kaynaklı olumlu fiyatlamanın yakın vadede bir miktar azalacağını düşünüyorum. Evet, 2024 yılı altının yılı olacak, altının bu haftaki hareketi bunu bir kez daha erken bir şekilde teyit etti diye düşünüyorum. 2024 yılında özellikle de faiz indirimlerinin yaklaştığı 2’nci çeyrek ortası gibi yükselişler daha da hız kazanacaktır diye düşünüyorum. Ama bundan sonraki sürede güçlü yatay konsolidasyon hareketine devam eden bir altın beklerim. 2.000 dolar üstünde kalıcı olup olmayacağının ilk işaretini bu haftaki TDI verileri ile haftaya FED toplantısı sonrasında daha net anlayacağız. Ezcümle yakın vadede gelecek veriler ekonomide soğumayı teyit eder nitelikte olsa da 2.100 dolar üstünde kalıcılığı yakın vadede beklemiyorum.