SERAP SÜRMELİ
Değişen para politikalarının kanıtladığı şeylerden biri de geleceğin yakın geçmişimizden çok farklı görüneceği. Hızla zengin olma planlarında hiçbir eksiklik yok, bedava para taşıyacak enstrümanlar dışında. KKM gibi çok korunaklı enstrümanlarla hiç yoktan zengin yaratan bedava paraya alıştık. Birçokları için bu tarihsel anormallik yeni normal gibi görünüyordu. Ancak şimdilerde bu değişiyor.
Otomotiv ve gayrimenkul -son 2 senedeki aşırı fiyat artışları sonucu- toplumun çoğunluğu için erişilebilirlik skalasından çoktan çıktı. Pozitif getirili yatırım alternatifleri olmanın artık çok uzağında. Kredi kısıtlamaları da bunu destekliyor.
Yetmezmiş gibi göz ardı edilemeyen enflasyon, faiz gelirlerinin ulaşamadığı bir yerde kendini konumladı. Borsa ise umudunu yabancı yatırımcının ilgisine bağladı. Bu sadece yakın vadeli gerçeklik.
Başarılı olma yeteneğiniz artık gelecekteki eğilimleri tahmin etmek için mevcut koşulları analiz etme yeteneğinize her zamankinden daha fazla bağlı. Böyle zamanlar, portföylerde doldurulması gereken zayıflıkları veya stratejik boşlukları ortaya çıkarır. Piyasa yapıcılar, bu yeni dönemde portföyünüzü nasıl doldurmanız gerektiğiyle ilgili bazı ipuçları verecek. Hemen şimdi.Risksiz getiri arayışı içinde para girişi mevduatlara geçebilecek olsa da borsada potansiyel olduğunu düşünmekteyim. Tasarruf sahipleri açısından da geçen seneki kadar olmasa da borsa alternatif getiri arayışlarında üst sıralarda kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Diğer yandan iç talebe bağlı olarak son zamanlarda gerek gayrimenkul gerekse otomotiv tarafında satışlar fazlasıyla artmış durumda. Kurdaki yukarı yönlü hareketle birlikte de duran varlık fiyatlamalarındaki yukarı yönlü harekette sürerken bir kesim bu durumu yatırım olarak görüyor. Gayrimenkul değerlemelere bağlı olarak GYF’lerde hareket görebiliriz, ancak ben KKM’den çıkacak paranın borsaya daha çok geleceği kanaatindeyim.
Ancak, son iki senede ters mekanizma olarak hareket eden yurt içi ve yurt dışı piyasaları da unutmamak gerekiyor. TL’deki değer kaybına bağlı olarak yabancı borsalara yatırım yapan Türk fonları iyi gelirler elde etti. Kur tarafında da özellikle Türkiye’nin dış borç ödemelerinin yaklaşıyor olması ile yukarı yönlü seyrin devamı bekleniyor. Fakat büyüme odaklı bir stratejiye Avrupa ve ABD’de geçildiğinde yurt dışı piyasalarda risk iştahı yükselecektir. Şu an daha stabil ilerlemeleri ve kurun hızlı yukarı çıkması biraz daha etkiliyor gibi gözüküyor. İleriki dönemlerde bence daha seçici olup, daha yakından takip edilmeli.
Ancak, son iki senede ters mekanizma olarak hareket eden yurt içi ve yurt dışı piyasaları da unutmamak gerekiyor. TL’deki değer kaybına bağlı olarak yabancı borsalara yatırım yapan Türk fonları iyi gelirler elde etti. Kur tarafında da özellikle Türkiye’nin dış borç ödemelerinin yaklaşıyor olması ile yukarı yönlü seyrin devamı bekleniyor. Fakat büyüme odaklı bir stratejiye Avrupa ve ABD’de geçildiğinde yurt dışı piyasalarda risk iştahı yükselecektir. Şu an daha stabil ilerlemeleri ve kurun hızlı yukarı çıkması biraz daha etkiliyor gibi gözüküyor. İleriki dönemlerde bence daha seçici olup, daha yakından takip edilmeli.
HALKA ARZ FİYATLAMALARI YENİ YATIRIMCININ İLGİSİNİ ÇEKİYOR
2021 yılından bu yana neredeyse 100 şirket halka arz oldu. Yeni yatırımcı kazanılmasında bence en önemli faktör de sermayenin tabana yayılması ile halka arzlardı. Halka arzların açılışı ve kısa süre içerisindeki fiyatlamalar rasyonel mi? Bu tartışmaya açık bir konu. Halka arz süreçlerinde FTR ve izahnamenin iyi incelenip şirketin ileriye dönük projeksiyonlarına göre yatırım kararı almak tabii ki daha doğru. Ama son dönemlerde halka açılış ardından gerçekleşen fiyatlamalar yatırımcının ve yeni yatırımcı adaylarının daha çok ilgisini çekiyor. Bu tarz şirketlere odaklanan endeks fonlarını gelecekte daha fazla görebiliriz.
OVP, YABANCI İLGİSİNİ ÇEKERSE BORSA VE YATIRIM FONLARINI DESTEKLEYEBİLİR
İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya: KKM yatırımcısı risk off olandır. Adı üstünde kur korumalı mevduat. Yani kendini riskten korumak isteyen yatırımcı zaten hali hazırda KKM’de bulunuyor. KKM yaklaşık 3.4 trilyon TL büyüklüğe ulaşmış durumda. Bunun ne kadarının borsaya akacağını söylemek zor ancak küçük bir miktar geçse dahi borsada yukarı yönlü bir hareketlilik yaratabilir. Yatırımcıların TL’ye geçmesi için koşulların ve güven ortamının sağlanması gerekiyor. Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) bu açıdan önemli olacak. Ekonomi politikalarında beklenti olumlu yönde ilerliyor. Özellikle OVP’nin oluşturacağı olası bir yabancı ilgisi borsa ve dolayısıyla yatırım fonlarını destekleyecektir.
Öte yandan yurt dışı piyasalarda tıpkı Fed gibi ECB de faiz artırım döngüsüne devam ediyor. Fed yavaş yavaş ılımlı bir geçiş yapmaya hazırlanırken, Avrupa’nın bu açıdan daha yolu var. Özellikle son çeyrekte Fed’ den bir faiz artırımı beklesek de sözel yönlendirmede tonun yumuşamasını ve hisse senedi piyasasında yukarı yönlü bir hareket bekliyoruz. Bu beklentimize paralel olarak yurt dışı fonları Türk yatırımcısı için alternatif bir enstrüman olabilir.
“BORSA İÇERİDE VE DIŞARIDA FIRSAT GÖRÜNÜMÜNÜ KORUYOR”
Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı: KKM çıkış stratejisinin Borsa İstanbul üzerindeki etkilerini kısa vadede sınırlı görüyoruz. Bunun yanı sıra sektörel bazlı tematik hisse senedi fonlarındaki özellikle, karlılıkları yüksek ve stabil sektörler, bankacılık, perakende, teknoloji ve sanayi alanındaki ivmenin korunacağını düşünmekteyiz. Son dönemlerde artan yatırımcı sayısı ile birlikte halka arzlara olan talebin artarak devam ettiğini görmekteyiz. Geçtiğimiz haftalarda sürekli yenilenen halka arz katılım rekoru şu an 2.648.442 ile IZENR ait durumda. Önümüzdeki dönemlerde gerek ilgilinin artarak devam etmesi gerek ise yeni ve nitelikli yatırımcılara sundukları fırsatlar ile bu ilginin devam etmesini bekliyoruz.
Yurt dışında ise S&P 500 yılbaşından bu yana yüzde 16 yükseliş kaydederken, NASDAQ ise yüzde 30'un üzerinde performans gösterdi. Dow tarafında ise ihtiyatlılık öne çıktı. Yapay zeka trendi endeksleri yukarı taşıyan ana faktör oldu. Yılın kalan yarısı için ise birçok kurum bu trendin temkinli bir şekilde sürmesini bekliyor. Henüz faiz indirimi için net bir sinyal gelmezken, teknoloji sektöründeki ivme mevsimselliğin ardından sürebilir. Endeks bağlamında ise S&P 500 için Bloomberg'ten alınan 12 aylık hedef fiyat beklentisi 5.118 seviyesinde. Konsensüs beklentisi, yüzde 14'ün üzerinde potansiyel getiriye işaret ederken bu da endeksin 2022 zirvelerini yeniden test etme beklentisini beraberinde getiriyor.
Avrupa endekslerinde, bu yıl lüks moda, otomotiv sektörleri öncülüğünde bir fiyatlama izledik. Gayrimenkul tarafı ise nispeten zayıftı. Öte yandan yılın ilk yarısı değerlendirildiğinde Stoxx 600 keskin yükseliş kaydetti. ECB'den gelen söylemler sıkılaştırma sürecinin devam edeceğine işaret ederken 31 Ağustos'ta açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın son toplantı tutanakları, Euro B. enflasyonu gibi veriler endekslerde katalist görevi görecektir. Önümüzdeki süreçte de otomotiv şirketlerinin endekslerde hakim yön belirleyici olmasını bekliyoruz. Tüm bu doğrultuda ise potansiyel getirilerin devam etmesi mümkün.