Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Lirası'nı desteklemek için açıkladığı tedbirlerin Türk Lirası'nda sağladığı toparlanmanın TCMB faiz artırım patikasına dönmedikçe kalıcı olmayacağını savunuyorlar.
Rabobank strateijisti Bas van Gaffen, Türkiye'nin açıkladığı yeni lira mevduat sisteminin ters tepebileceğini öne sürdü. TCMB'nin yaptığı müdahalelerin hali hazırda Türkiye'nin düşük döviz rezervlerini kötüleştirdiğini belirten Van Gaffen, kamu maliyesinin liranın performansına daha bağlantılı hali gelmesinin kredibilite risklerini gerçekleştirmesi halinde şokların aşırıya kaçmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
MUFG analisti Lee Hardman da, alınan tedbirlerin "en azından geçici olarak" lirayı yükselteceğini ancak Türkiye'de politika yapımına güven olmamasının satışların yeniden başlamasına neden olabileceğini söyledi.
Swissquote Bank analisti İpek Özkardeşkaya yaptığı değerlendirmede, "Hükümetin lira mevduatlarında kur nedeniyle yaşanan kayıpları telafi etme taahhütü bir tutam tuz olarak görülmeli. Yatırımcıları zayıf, sallantıda lirada durma riskini almaya ikna etmesi zor ve bu politika kaçınılmaz olarak bütçe üzerinde baskı yaratacak. Merkez Bankası bu süreçte enflasyonda yükselişe rağmen faizleri düşük tutacak. Piyasa, düşük faize sonsuza kadar tolerans göstermez ve rüzgar hızla yön değiştirebilir" diye konuştu.
Interactive Investor'ın yatırım başkanı Viktoria Scholar da yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz ısrarı devam ettikçe Türk Lirası'nda satış baskısının yeniden başlayabileceğini savundu.
Scholar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, yükselen enflasyona rağmen ultra gevşek para politikasını destekleme duruşundan vazgeçeceğine dair işaret vermiyor. Bu, Türk Lirası'nı baskı altında tutmaya devam edecek" dedi.
Danske Bank analisti Lars Sparreso Lykke Merklin de açıklanan kararların Türk Lirası'ndaki hikayeyi sona erdireceğinden kuşkulu olduklarını ifade etti.