Xiaomi Corp. tatil tedarik sıkıntılarına rağmen satışlarını artırdı. Şirket analistlerin tahminlerinin üstünde bir çeyreklik kâr açıkladı. Akıllı telefon devi 2021’in son çeyreğinde düzeltilmiş net kârını yüzde 40 artırarak 4,47 milyar yuana (702 milyon dolar) çıkardığını bildirdi.
Bloomberg anketine göre analistlerin beklentisi 4,2 milyar yuandı. Şirket satış rakamlarında da ortalama tahmin olan 81,5 milyar yuanı aşarak yüzde 21 artışla 85,6 milyar yuana gelir elde etti.
Dünyanın üçüncü en büyük akıllı telefon üreticisi iyileştirilmiş kamera ve işletim sisteminin de etkisiyle son çeyrekte akıllı telefon ihracatını da yüzde 3,9 artırmayı başardı. International Data Corp.’un verilerine göre aynı dönemde Apple ve Oppo gibi şirketlerin ihracatı yüzde 3,2 azaldı.
Xiaomi 2021’in ikinci yarısında uzayan parça tedarik sıkıntıları ve dalgalanan üretim fiyatlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Rusya Ukrayna savaşı da şirketin denizaşırı işlerinde aksamalara neden olsa da Citigorup analistleri Andre Lin ve Arthur Lai’ya göre bu sorunun etkileri yönetilebilir düzeyde olacak.
RUSYA SATIŞLARINDA 3 MİLYONLUK DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
İkili firmanın 2022'de Rusya’ya olan ihracatında değer kaybeden ruble, nakliye sorunları ve son kullanıcının yaşadığı finansal stresler gibi konulardan dolayı 3 milyon satışlık bir kayba neden olabileceğini belirtti.
Pekin merkezli firma Aralık sonunda marquee isimli ürününü en yeni Qualcomm çipleri, Sony kamera sensörleri ve özel olarak düzenlenmiş Android işletim sistemi gibi özelliklerle güncellemişti. En pahalı modeli yaklaşık iPhone 13 mini modeliyle aynı fiyattan satılan firma Hindistan’da bir üretim merkezi açarak ayakizini genişletmeyi planlıyor.
“Şirketin en iyi akıllı telefonunun üretim bandını genişletmesi satışları artırabilir ve son teknoloji ürün piyasasında daha fazla Pazar payı kazanmasına yardımcı olabilir” diyen Bloomberg Intelligence Analisti Steven Tseng parça tedarikindeki sıkıntıların rahatlaması ve gelişen ülkelerde ulaşım altyapılarının inşasının da büyümeye yardımcı olacağına dikkat çekerek, “Büyüyen kullanıcı sayısı ve pahalı telefonların satışı firmanın internet servislerini güçlendirebilir ki bu durum uzun vadeli büyüme sağlamak için anahtar konumunda” değerlendirmesini yaptı.
ELEKTRİKLİ ARAÇ SERİ ÜRETİMİ 2024'TE BAŞLAYACAK
Xiaomi’nin milyarder kurucularından Lei Jun aynı zamanda 10 milyar dolarlık bir elektrikli araç projesi de yürütürken bu hamlenin şirketi Çin elektrikli araç pazarında önemli bir oyuncu haline getirme hedefi olduğu belirtiliyor.
Çinli dev bu kapsamda mühendisler işe almasının ve oto-sürüş startuplarına yatırım yapmasının yanında Pekin’de 2024 yılında seri üretime başlaması planlanan bir fabrika inşaatına da başladı.