VİOP'ta açılış seansı yeniliği

Yayınlama: 03.06.2022 11:53:00 Güncelleme: 03.06.2022 14:00:02

VİOP'da açılış seansı uygulamasının 23 Eylül'de başlamasına karar verildi

VİOP'ta açılış seansı yeniliği
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, VİOP'ta normal seans öncesinde tek fiyat yöntemi kullanılan bir açılış seansı yapılmasının ve açılış seansı uygulaması ile eş zamanlı olarak pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde normal seans sonunun tam iş gününde 18:10'dan 18:15'e, yarım iş gününde 12:40'dan 12:45'e uzatılması ile ilgili üyelerin büyük bir kısmından olumlu görüş alındı.

Buna göre, belirlenen kurallar ile nihai süreçte ve testlerde herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemesi halinde 23 Eylül 2022 tarihinde uygulamaların devreye alınmasına karar verildi.

Açılış Seansı Uygulaması ve Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinin Seans Sonu Saati Değişikliği Hakkındaki Kurallar şu şekilde belirlendi:

- Tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri açılış seansına dahil edilecektir.

- Açılış Seansı; 09:20:00-09:25:00+ saatleri arasında emir toplama, 09:25:00+-09:30:00 saatleri arasında eşleştirme aşamalarından oluşacak, emir toplama aşaması 09:25:00’dan sonraki 30 saniye içerisindeki herhangi bir zamanda rassal olarak sonlanacaktır.

-    Normal seansta geçerli olan günlük fiyat değişim limitleri açılış seansında da uygulanacaktır.

- Önceki günlerde girilmiş olan tarihli (TAR) ve iptale kadar geçerli (İKG) emirler açılış seansına dahil edilecektir.

-    Sadece limit fiyatlı emirler girilebilecek, piyasa ve piyasadan limite emirler girilemeyecektir.

-    Emir iletiminde Gün, TAR, İKG ve “Kalanı İptal Et (KİE)” emir geçerlilik süreleri kullanılabilecek, “Gerçekleşmezse İptal Et (GİE)” geçerlilik süresi ile emir iletilemeyecektir.

-    Şarta bağlı emir ile vadeler arası strateji emirleri girilemeyecektir.

-    Emir toplama aşamasında anlık denge fiyatı ve denge fiyatından gerçekleşecek işlem miktarı bilgisi yayınlanacak, ancak fiyat ve miktara ilişkin derinlik bilgisi yayınlanmayacaktır.

-    Emir toplama aşamasında emirlere ilişkin değişiklik ve iptal yapılabilecektir.

-    Esnek sözleşme oluşturulamayacak ve özel işlem bildirimi yapılamayacaktır.

-    Eşleştirmede tek fiyat yöntemi uygulanacaktır.

-    Denge fiyatı, en çok işlem miktarının gerçekleşeceği fiyat olarak belirlenecektir. En çok işlem miktarının gerçekleşeceği birden fazla fiyat bulunması halinde denge fiyatı bu fiyat seviyelerinde arta kalan miktarın en az olmasını sağlayan fiyat olacaktır. Bu koşulları sağlayan birden fazla fiyat bulunması halinde ise piyasanın yönü dikkate alınarak denge fiyatı belirlenecektir.

-    Açılış seansında eşleşmeyen emirler, normal seansa aktarılacaktır.

-    Açılış seansı esnasında işlem düzeltmesi ve özel şartlara bağlı pozisyon transferi yapılamayacaktır.

-    Emir ve işlem bilgileri üye emir/işlem defterlerine ve üye bazında işlem hacmi raporlarına seans ayrımı olmadan yansıtılacaktır.

-    Günlük geçici bülten ve günlük bültene açılış seansı fiyatı, açılış seansı işlem hacmi, açılış seansı prim hacmi, açılış seansı işlem miktarı ve açılış seansı sözleşme sayısı kolonları eklenecektir.

-    Açılış seansı fiyatı, ağırlıklı ortalama fiyat (AOF), en yüksek ve en düşük fiyat istatistiklerine dahil edilecektir.

Ayrıca, Açılış seansı uygulaması ile eş zamanlı olarak, hali hazırda pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin tam iş gününde 18:10, yarım iş gününde 12:40 olan seans sonu zamanı diğer sözleşmelerde olduğu gibi sırasıyla 18:15 ve 12:45 olacaktır.

Açılış seansı uygulaması testleri kapsamında 10.57.3.8 test ortamına aşağıdaki seanslar eklenecektir:

• VIOP_AC S_EMR_TP

• VIOP_ACS_ESLESTIRME

Test ortamına özel olmak üzere üyelerimizin testlerini zaman kısıtı yaşamadan yapabilmesi amacıyla 5’er dakika sürmesi planlanan emir toplama ve eşleştirme seansları daha uzun aralıklar ile aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.