VakıfBank, 2021 yıl sonu finansal sonuçlarını açıkladı. Toplam aktiflerini bir önceki yıla göre yüzde 44 artıran VakıfBank, aktif büyüklükte 1 trilyon TL barajını aştı. VakıfBank böylece, 2020 sonunda elde ettiği en büyük ikinci banka olma konumunu güçlendirerek sürdürdü. Kredilerini bir önceki yıla göre yüzde 46 artıran banka, milli ekonomiye desteğini ise 766 milyar TL seviyesine yükseltti.
VakıfBank, 2021 yılında ulaştığı 5 milyar 296 milyon TL brüt karından 1 milyar 120 milyon TL vergi karşılığı ayırarak, 4 milyar 175 milyon TL net kar elde etti.
VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, bankanın nakdi ve gayrı nakdi krediler yoluyla ülke ekonomisine sağladığı finansman desteğinin yıllık bazda yüzde 46 artarak 766 milyar TL’ye ulaştığını belirterek şöyle devam etti:
"Bu dönemde bankamızın aktifleri yıllık yüzde 44’ü aşkın bir büyümeyle ilk defa 1 trilyon TL eşiğini aştı. Aynı dönemde nakdi kredilerimiz yıllık yüzde 36 artışla 574 milyon TL seviyesine ulaştı. Kredi büyümesinde ülkemizin gayrı safi yurt içi hasıla büyümesine ve cari açığın azalmasına en büyük katkıyı sağlayan ticari kredilere öncelik verdik. Bu sayede ticari kredilerimiz bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak 450 milyar TL seviyesine ulaştı."
VADESİZ MEVDUATLARDA GÜÇLÜ BÜYÜME
Abdi Serdar Üstünsalih, fonlama tarafında da başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek şunları kaydetti:
"Toplam mevduatlarımız yıllık yüzde 43 artış ile 591 milyar TL seviyesine ulaşarak ana fonlama kalemimiz olmaya devam etti. Mevduat portföyümüzü tabana daha yaygın hale getirme hedefimiz doğrultusunda, tasarruf mevduatını 2020 yılsonuna göre yüzde 56 artırarak 241 milyar TL seviyesine ulaştırdık. Bankacılık sektöründe mevduat tarafında en önemli ürün olan vadesiz mevduatlarımızı ise yıllık bazda yüzde 81 artırarak 146 milyar TL seviyesine yükselttik. Böylece vadesiz mevduatlarımızın toplam mevduatlar içinde 2020 yılsonunda yüzde 19 olan payını yüzde 25 seviyesine çıkardık."
Üstünsalih, VakıfBank olarak Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ürününü hayata geçiren ilk bankalardan biri olduklarını ve dijital platformlar dahil pek çok kanal üzerinden bu ürünlerin satışına öncülük ettiklerini belirtti.
TOPLAM 4,7 MİLYAR DOLARLIK YURT DIŞI KAYNAK
Üstünsalih, yurt dışı borçlanma tarafında uygun maliyet ve uzun vadeli kaynakların ülkeye kazandırılması için çalışmaya devam ettiklerini aktardı.
Üstünsalih, "2021 yılında sendikasyon kredileri, nakit havale akımlarına dayalı seküritizasyon işlemleri, ikili kredi sözleşmeleri, eurobond ihraçları gibi farklı yapılar altında toplam 4,7 milyar dolar tutarında kaynağı ülkemize getirdik ve milli ekonomimizin kullanımına sunduk. Stratejik önceliğe sahip konularımızın başında gelen ve attığımız adımlar ile pek çok muhabir banka ve uluslararası yatırımcının da takdirini kazanan sürdürülebilirlik çalışmalarımız sayesinde kaynak yapımızı daha fazla sürdürülebilirlik temalı işlemle çeşitlendirme fırsatı elde ettik. 2021 yılında 2,5 milyar dolardan fazla kaynağı sürdürülebilirlik temalı işlemlerle elde ettik. Böylece fonlama yapısında en fazla sürdürülebilir kaynağa sahip banka unvanımızı sürdürdük." ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilir bankacılık yaklaşımı kapsamında toplumsal yaşamın her alanına katkıda bulunmaya devam ettiklerini belirten Üstünsalih, “Tüm çalışanlarımıza eşit fırsatlar sunmaya büyük özen gösteriyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çabalarımızı sürdürerek, ‘2022 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ndeki yerimize koruduk ve 3 yıl üst üste endekste yer alan tek kamu bankası olduk." açıklamasında bulundu.