ŞEBNEM TURHAN
Merkez Bankası’nın seçimlere 10 gün kala yaptığı güçlü faiz artırımı içeride TL’yi koruduğu mesajıyla dövize talebin durulmasına yardımcı olacağı gibi son haftalarda çıkış yapan yabancı yatırımcının yönünün de yeniden TL varlıklara çevrilmesine de olanak sağlayabilecek. Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, Merkez Bankası’nın faiz artırımının hemen ardından yayımladığı “Re-entering TRY longs” başlıklı raporunda TL tahvillerde yeniden uzun pozisyonlara girebileceklerinin işaretini verdi. Öte yandan QNB Finansbank ekonomistleri Merkez Bankası’nın son iki haftada yabancıların TL cinsi portföy işlemlerinden çıkışı için 4.3 milyar dolar döviz satışı yaptığını hesapladı.
ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YÖNELİK GÜÇLÜ BİR TAAHHÜT
Deutsche Bank’ın raporunda, politika yapıcıların Türkiye’de enflasyonun düşürülmesine yönelik güçlü kararlılığının yeniden TL tahvillerde uzun pozisyonlara girmelerine neden olabileceğine işaret edilerek Merkez Bankası’nın bankanın tahminlerine uygun olarak 500 baz puanlık politika faizi artırımının böyle bir taahhüdü ortaya koyduğunu vurguladı. Banka, önümüzdeki aylarda, görüşlerine göre, beklenen getirilere göre yüzde 10'a varan önemli bir toplam getiri performansı görülebileceğini belirtti.
Faiz artırımının Merkez Bankası rezervleri üzerindeki baskıyı da hafifletebileceği kaydedilen raporda, Merkez Bankası’nın yakın dönemde aldığı makroihtiyati önlemlere de dikkat çekilerek sıkılaştırmanın ve ek düzenleyici önlemlerin piyasaların orta vadede enflasyonun düşürülmesi konusuna daha fazla güvenmesine yol açacağı ifade edildi. Bunun da yerel tahvil getirilerini giderek daha cazip hale getireceği ve çok düşük yabancı payı olan TL tahvil piyasasına girişlerin ortaya çıkacağı vurgulandı.
Cari dengenin de geçmiş yıllara göre iyi durumda olduğu yaz aylarında ise iç talebin daralması ve turizm gelirleriyle pozitif bölgeye taşınabileceği kaydedilen raporda bu durumun da TL için çok iyi bir sinyal olduğu belirtildi. Seçim sonrası yaşanabilecek risklere karşı tetikte olmaya devam edeceklerini ifade eden Deutsche Bank ekonomistleri bunun yanı sıra TL tahvillere yeniden uzun pozisyonlara girme konusunda giderek daha fazla güven duyduklarını kaydederek, herhangi bir değişiklik olmazsa ekonomi yönetiminde nominal döviz kuru istikrarının sağlanacağı bir dönemin gelebileceği ve bunun da cazip bir carry trade fırsatı yaratabileceğini vurguladı.
15 MART HAFTASINDA NETTE 1.2 MİLYAR DOLARLIK SWAP ÇIKIŞI
Yabancının TL varlıklara yönelik geçen haftalardaki pozisyonu ise çıkış yönünde gerçekleşti. Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre 15 Mart haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedi portföyü 0.2 milyar dolar, devlet tahvili portföyü 0.1 milyar dolar geriledi. QNB Finansbank ekonomistleri yabancı yatırımcıların döviz cinsi yatırımlarını da ayrıca takip ediyor. QNB Finansbank ekonomistlerinin nominal tutarlar üzerinden yaptığı hesaplamaya göre 15 Mart haftasında devlet eurobond portföyü 0.8 milyar dolar azalırken, şirket ve banka eurobond portföyü 0.5 milyar dolar yükseldi.
Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, müşterilerle swap pozisyonlarındaki akımları hesaplayan QNB Finansbank ekonomistleri şu noktalara dikkat çekti: “Yakın geçmişte buradaki değişimlerin daha çok yerli yatırımcıların vadeli döviz işlemleri ile ilgili olduğunu varsaymaktaydık. Ancak son dönemde yabancı yatırımcıların payının arttığını düşünüyoruz. Buna göre, 15 Mart haftasında bu kanaldan nette 1.2 milyar dolarlık swap (carry trade) çıkışı vardır. Bu doğrultuda, yabancı yatırımcıların geçen haftaki toplam çıkışının 1.7 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz. TCMB’nin satışları açısından daha belirleyici olan TL cinsinden portföy (hisse, TL, DİBS, carry trade) çıkışı ise 1.4 milyar dolar olmuştur.”
Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, 15 Mart haftasında döviz mevduatta altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerde 1.5 milyar dolar, şirketlerde 0.5 milyar dolar artış yaşandı. İncelenen hafta içerisinde KKM QNB Finansbank ekonomistlerinin hesaplamalarına göre 0.7 milyar dolar geriledi. Bunların yanında, yurtiçi yerleşiklerin döviz cinsinden menkul kıymetlerinin 0.6 milyar dolar yükseldiğini hesaplayan ekonomistler bunların toplamında yurtiçi yerleşiklerin döviz ve dövize endeksli varlıklarının toplamı geçen hafta 1.9 milyar dolar arttığını ortaya koydu.
6.2 MİLYAR DOLARI YURTİÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ İŞLEMLERİ İÇİN
TCMB’nin geçen hafta 5.5 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını hesaplayan QNB Finansbank ekonomistleri ve böylece son 2 haftadaki toplam satış miktarının 14.0 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Ekonomistler, bunun 4.3 milyar dolarlık kısmı yabancıların TL cinsi portföy işlemleri (Swap, DİBS, hisse), 6.2 milyar doları da yurtiçi yerleşiklerin DTH ve döviz cinsi tahvil alımları ile ilgili gözüktüğüne işaret etti.
QNB Finansbank ekonomistleri bunların toplamının 10.5 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu kalemlerdeki değişim ile açıklanamayan 3.5 milyar dolarlık kısım cari açık finansmanı ve finansal sistem dışına çıkan para olarak düşünülebileceğini kaydetti.