SPK'dan halka arzlara yeni düzenlemeler

Yayınlama: 20.09.2024 12:55:00 Güncelleme: 20.09.2024 13:01:18

SPK'dan halka arzlara yeni düzenlemeler

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), payların ilk halka arzında uygulanacak satış yöntemleri ve dağıtım esaslarına ilişkin yeni bir ilke kararı yayımladı.

Karar kapsamında yapılan başlıca düzenlemeler şöyle:

Borsada Satış Zorunluluğu: Halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon TL ve altında olan halka arzlarda, borsada satış yöntemi uygulanması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, daha küçük ölçekli halka arzların şeffaf bir şekilde borsa üzerinden gerçekleşmesini amaçlıyor. Piyasa değeri 750 milyon TL'yi aşan halka arzlarda ise borsa dışında talep toplama yöntemi kullanılabilecek. Bu durumda, yurt içi bireysel yatırımcılara eşit dağıtım esasına göre pay verilecek, diğer yatırımcı grupları için ise oransal dağıtım yöntemi uygulanabilecek.

Kurumsal Yatırımcı Dışındaki Yüksek Talep: Yüksek talepte bulunacak yatırımcı için halka arz tutarının yüzde 10’una kadar tahsisat yapılabilecek. Oransal dağıtım yönteminin kullanılması durumunda, talepte bulunulan tutarın tamamı kadar nakit ve/veya yüzde 120’si oranında BİST30 endeksinde yer alan pay teminatı gösterilmesi gerekecek.

Kurumsal Yatırımcılara Özel Dağıtım:

Yurt içi kurumsal yatırımcı grubu için yapılan dağıtımlarda, tahsis edilen payların en az yüzde 50'si yatırım fonlarına, emeklilik yatırım fonlarına ve/veya otomatik katılım sistemi emeklilik yatırım fonlarına ayrılacak. Bu adım, yatırım fonları ve emeklilik sistemlerinin daha fazla pay almasını ve portföy çeşitliliğinin artırılmasını hedefliyor. Ayrıca, bir portföy yönetim şirketinin (PYŞ) yönettiği fonlar için bu sınırlama yüzde 3 olarak uygulanacak. PYŞ’lerin kendi nam ve hesabına talepte bulunmaları durumunda ise tahsis edilen pay tutarı, halka arz edilen toplam tutarın yüzde 2’sini geçemeyecek.

Yurt Dışı Yatırımcılar İçin Taahhütname: Yurt dışı yatırımcı grubuna yapılacak dağıtımlarda, dağıtım esaslarını dolanmaya yönelik bir işlem yapılması halinde, ihraççı ve halka arza aracılık eden kuruluşlar sorumlu tutulacak. Bu kuruluşlar, yurt dışı yatırımcılar hakkında gerekli incelemeleri yapacaklarına dair SPK’ya taahhütname vermek zorunda olacak

Satış Kısıtlamaları: Dağıtımdan pay alan yatırımcılar, bu payları 90 gün boyunca borsa dışında satamayacak veya başka yatırımcı hesaplarına devredemeyecek. Halka arz edilen ortaklığın mevcut ortakları için ise bu kısıtlama 180 gün olarak belirlendi.