Sıfır otomobilde ‘eylül’ ayarı: Fiyatlar güncellendi!

Yayınlama: 03.09.2024 10:22:00 Güncelleme: 03.09.2024 10:25:40

Sıfır otomobilde yaz ayları hareketli geçmiş, markalar kampanyalarını peş peşe duyurmuştu. Eylül ayının gelmesiyle birlikte markalar liste fiyatlarında yukarı yönlü güncellemeye gitti

Sıfır otomobilde ‘eylül’ ayarı: Fiyatlar güncellendi!

Otomobil fiyatlarında eylül ayı itibarıyla güncelleme yapılmaya başlandı. Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin (GSR) 31 Ağustos’ta sona ermesiyle birlikte bazı markalar liste fiyatlarına zam yaptı.

Bazı markalar eylül ayında yeni fiyat listesini duyururken, bazı markalar bekleyişe geçti ve fiyatları henüz paylaşmadı.

EN UCUZ OTOMOBİLLER

Yeni paylaşılan fiyatlara göre en düşük fiyatlı araç 969 bin 900 TL ile Fiat Egea oldu.

Bunu 1 milyon 75 bin 900 TL fiyatla Opel Corsa, 1 milyon 170 bin TL fiyatıyla Suzuki Swift takip ediyor. 1 milyon 184 bin 900 TL’lik fiyatıyla Renault Clio, 1 milyon 209 bin TL’lik fiyatıyla MG ZS Comfort da en düşük fiyatlı araçlar arasında.

Peki otoda kampanyalar sona mı erdi? Piyasada en çok tercih edilen modeller hangileri? Araç fiyatları daha fazla yükselir mi?

EYLÜL NEDEN ZAMLI BAŞLADI?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, şunları söyledi:
“GSR 2 yönetmeliğinin oluşturduğu maliyet artışları ve son günlerde döviz kurunda görülen volatilite sebebiyle sıfır otomobil fiyatlarında bir miktar artış bekleniyordu.

Bu doğrultuda Eylül ayında bazı markalar güncel fiyatlarını açıklarken, diğer markalar da birkaç güne Eylül ayı fiyatlamalarını duyuracaktır. Bu noktada yüksek faiz ve mevduat oranları gibi gerekçelerle tüketicinin harcamaya yönelik imtina göstermesi ve tercihini tasarruftan yana kullanması da satış adetlerini baskılayan önemli unsurlardan bir tanesi. Dönemsel ve geçici farklılıklar olsa da sıfır otomobil pazarında satış adetleri kabul edilebilir oranda seyrederken, ikinci elde daralma yaklaşık 1 senedir etkisini göstermeye devam ediyor.

‘KAMPANYALARIN CAZİBESİ AZALDI’

GSR yönetmeliğine uymayan araç stokunu eritmek maksadıyla Nisan-Mayıs aylarında dozajı artırılan kampanyaların cazibesi azalmış durumda. Kampanyalar halen devam etse de Eylül ayı kampanyalı fiyatlarının Mayıs-Haziran fiyatlarına oranla avantajını yitirdiği söylenebilir.

YIL SONU KAMPANYASI OLACAK MI?

Önümüzdeki dönemde her yıl düzenlenen yıl sonu kampanyaları ile süreç devam edecektir. Ancak yaz dönemine oranla fiyatların bir miktar daha yüksek olacağını söylemek mümkün.

‘ÇOK TERCİH EDİLEN MARKALAR YENİ FİYATLARI AÇIKLADI’

Çok tercih edilen markaların geneli yeni fiyatlarını açıkladı, diğer markalar ise satış adetleri ve piyasanın geleceğine dair sahip oldukları öngörüler çerçevesinde strateji oluşturarak fiyatların seyri konusunda kararlarını verecektir.

EN DÜŞÜK FİYATLI MODELLER HANGİLERİ?

Fiat Egea, Hyundai i10, Opel Corsa, Kia Picanto, Renault Clio gibi modeller ülkemizde satışa sunulan en uygun fiyatlı otomobillerin başında geliyor.

PİYASADA FİYAT ARTIŞLARI SÜRER Mİ?

Otomobil fiyatlarını belirleyen ana unsur döviz kuru. Ancak içinde bulunduğumuz koşullarda faiz oranlarına bağlı olarak talebin düşük olması ve krediye erişimde yaşanan zorluklar da fiyatları etkileyen diğer önemli unsurlar arasında.

Döviz kurunda farklılıklar olduğu takdirde yıl sonuna kadar fiyatlarda sınırlı oranlarda artışlar görülebilir. Son 9 aylık dönemde döviz kurunda artış görülmesine rağmen otomobil fiyatlarının dövize paralel artmadığını hatta zaman zaman indirim oranlarının yükseldiğini görüyoruz.

Koşullar itibarıyla beklentiden daha yüksek fiyat artışlarından söz edebilmek için döviz kuru, faiz oranları ve krediye erişimde yaşanan zorluklar gibi fiyatları etkileyen pek çok parametrenin eş zamanlı olarak farklılık göstermesi gerekli.

Önümüzdeki kısa dönemde bu etkenlerde önemli farklılıklar olmayacağı beklentisinden yola çıkarak fiyatlarda artış yaşansa dahi öngörülebilir oranlarda olacağını değerlendiriyoruz. Bu noktada 2025 yılı ilk çeyreğinde koşullar etkisini gösterebilir.

'HIZLI FİYAT ARTIŞI OLMAYACAK’

Öte yandan Ticaret Bakanlığı’nın geçmiş dönemde aldığı tedbirler ve yeni yürürlüğe giren motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair yönetmelik etkisiyle de geçmişte yaşanan olağan dışı ya da hızla fiyat artışları önümüzdeki dönemlerde yaşanmayacaktır.”