Şehirlerarası seyahat yasağına göre zorunlu haller durumunda şehirlerarası seyahat gerçekleştirilebilecek. Peki nedir bu zorunlu haller? Otobüs yolculuğunda belge göstermek zorunlu mu?
İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı Kısmi Kapanma Genelgesi’ne göre uçak, otobüs, tren gibi şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında bilet alanlar, bilet rezervasyon kodlarını göstermeleri halinde seyahatlerini gerçekleştirebilecek.
Özel araçla seyahat etmek için bazı kurallar ve gereklilikler bulunuyor. Ancak şehirlerarası seyahatlerini toplu ulaşım araçlarıyla yapacak kişiler için Seyahat İzin Belgesi alma zorunluluğu bulunmuyor. Bunun için kullanıcının bilet rezervasyon bilgilerini ekran görüntüsü, e-mail veya SMS olarak göstermesi yeterli oluyor.
ŞEHİRLERARASI SEYAHAT YASAĞI DIŞINDA KALAN ZORUNLU HALLER İçişleri Bakanlığı’nın Kısmı Kapanma Genelgesi’ne göre özel araçlarıyla seyahat etmek isteyenler ise sadece zorunlu hallerde, Seyahat İzin Belgesi alarak şehirlerarası yolculuk edebilecek. Seyahat İzin Belgesi Alo 199 ve e-Devlet üzerinden alınabilecek.
Genelgeye göre zorunlu hal sayılan durumlar ise şöyle:
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup ikametine dönmek isteyenler, Doktor raporu ile sevk olan ya da daha önceden alınmış randevusu olanlar, Kendisini veya eşinin birinci dereceden yakının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için cenaze nakil işlemine refakat edebilecek en fazla 8 kişi, Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olup bunu araç plakası, bilet rezervasyon kodu ile belgeleyebilenler, ÖSYM tarafından ilan edilen sınavlara katılacak ve refakatçileri, Askerlik hizmetini tamamlayanlar, Özel veya kamudan sözleşme davet yazısı olanlar, ceza infaz kurumlarından salıverilenler...