Sağlık sektörü yükseldi maden sektörü dipte kaldı

Yayınlama: 25.07.2024 11:02:00 Güncelleme: 25.07.2024 11:04:10

Sağlık sektörü yükseldi maden sektörü dipte kaldı

BIST Geri Alım Endeksi’nde hisse senetleri performansları ile ayrıştı. Sağlık sektöründen MLP Sağlık son bir yılda yüzde 300 getiri sağlarken Maden sektöründen Koza Altın yıllık yüzde 16 geriledi.

BIST Geri Alım Endeksi, kendi paylarını satın almak üzere geri alım programı uygulayan şirketlerin paylarından oluşuyor. Endeks, 2021 yılından bu yana Borsa İstanbul tarafından hesaplanıyor. Yatırımcılar tarafından geri alım yapan şirketlerin takip ediliyor olması Borsa İstanbul’un bu endeksi oluşturmasında etkili oldu.
Ayrışan hisseler

Son bir yılda endekse dahil hisselerden bazıları yıllık bazda yüzde 297’ye varan kazançlar elde ederken, diğer bir kısmındaysa yüzde 16’ya varan kayıplar yaşandı. Geri Alım Endeksinde ağırlığı en yüksek hisseler içerisinde MLP Sağlık yüzde 297 oranında getiri sağlarken Koza Altın hisseleri yüzde 16 geriledi.

Üç güçlü şirket

Geri Alım Endeksinde yer alan ve ağırlığı yüksek olan Türk Hava Yolları, Ereğli Demir Çelik ve Şişe Cam dikkat çeken hisseler olarak öne çıkıyor. Ancak bu hisselerin yıllık performansları enfl asyonun gerisinde kaldı. Her üç şirket kendi sektörlerinde önemli ve güçlü konumda bulunuyor. Türk Hava Yolları ileriye dönük uçak yatırımları ile büyümesini sürdürmek istiyor. Şişecam hem yurt içinde hem yurt dışında yatırımlarına devam ediyor. Son olarak Ukrayna’daki şirketini canlandırmaya karar verdi. BIST Geri Alım Endeksi’nde ağırlıkları yüksek hisseler farklı hareketlenmeler sergiledikleri gözleniyor. Bu da gösteriyor ki bir hisse Geri Alım Endeksinde olması nedeniyle tek başına alım gerekçesi olarak görülmemeli. Bununla birlikte şirketlerin hisselerinde geri alım yapmalarının belli bir güvenlik marjı oluşturduğu da göz ardı edilmemeli. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)