Sabancı Holding, 2024'ün üçüncü çeyreğine ilişkin konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde, küresel ve yerel piyasalarda yaşanan enflasyonist baskılar ile fiyatlandırma esnekliğini zorlaştıran piyasa koşulları hakim olmaya devam ederken, holding tarafından yapılan açıklamaya göre Sabancı Topluluğu'nun dirençli ve B2B ağırlıklı portföy yapısı faaliyet kârlılığını desteklemeyi sürdürdü. Çeyrek boyunca özellikle finansal hizmetler ve inşaat malzemelerindeki güçlü operasyonel performans sayesinde, banka dışı iş kollarında kâr marjlarında geçen yıla kıyasla artış kaydedildi. Ancak, operasyonel performanstaki bu iyileşmenin net kâr üzerindeki etkisi, Holding’in solo net nakit pozisyonundan kaynaklanan parasal kayıplar ve faaliyet dışı tek seferlik etkiler nedeniyle sınırlı kaldı.
Üçüncü çeyrek boyunca, banka dışı faaliyet kârlılığındaki bu önemli iyileşme ve disiplinli net işletme sermayesi yönetimi sayesinde, Sabancı Holding’in operasyonel nakit akışında keskin bir artış yaşandı. Bu dönemde Holding’in kaldıraç oranı 1.1x seviyesine düşerek, önceki çeyreğe kıyasla daha düşük seviyede gerçekleşti ve Holding’in güçlü bilanço yapısının korunmasına katkı sağladı. Bu sayede, Sabancı Holding’in solo net nakit pozisyonu 12,2 milyar Türk Lirasına ulaştı ve bu, gelecekteki yatırımlar için önemli bir potansiyel teşkil etti. Öte yandan, Holding’in Net Aktif Değeri Ekim itibariyle yüzde 6 artış göstererek 9,4 milyar dolara ulaştı.
Sabancı Holding’in FAVÖK (Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr) tutarı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 55 düşüşle 50,576 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde net dönem kârı ise geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 2,746 milyar TL’ye kıyasla bu çeyrekte -11,128 milyar TL olarak sonuçlandı. Holding'in FAVÖK marjı yüzde 37 seviyesinde gerçekleşirken, özkaynak kârlılığı yüzde 2,58 olarak açıklandı.
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’in değerlendirmesi
“Enflasyonist baskının piyasa dinamiklerini etkilemeye devam ettiği bir çeyreği daha B2B işimizin dayanıklı performansı ile başarıyla yönettik. Bu dönemde, uzun vadeli hedeflerimize bağlı kalarak stratejimizi başarıyla uyguladık. Enerjisa Üretim üçüncü çeyrekte rüzgar enerjisi kapasitesini artırırken, devam eden projeleri (YEKA) için 1 milyar dolara kadar finansman sağladı ve 2026 yılına kadar %60’ı yenilenebilir olmak üzere 5.000 MW’a ulaşma hedefini yineledi. Sabancı Renewables ise ABD’deki Oriana Solar Projesi için Tax Equity Investor’dan (vergi avantajlı sermaye yatırımcısı) aldığı finansman dahil olmak üzere tüm finansman işlemlerini tamamlayarak, ilk aşamada bu bölgedeki 1.000 MW kurulu kapasite hedefi doğrultusunda ilerleme kaydetti.
Yenilenebilir enerjide ayak izimizi güçlendirirken, iklim teknolojilerinde oyun kurucu olma vizyonumuzu ABD’deki yıkıcı inovasyon çalışmalarıyla pekiştiriyoruz. Geçtiğimiz dönemde füzyon, derin jeotermal ve hidrojen gibi farklı alanlarda çalışan girişimlere yatırım yaparak küresel enerji sorununa kalıcı ve temiz çözümler sağlama konusunda kararlılığımızı ortaya koymuştuk. Son olarak füzyon alanının dünyadaki heyecan verici girişimlerden olan Tokamak Energy yatırımımızla, Sabancı Climate Ventures üzerinden gerçekleştirdiğimiz fon ve şirket yatırımı sayısını 13’e yükselttik. Yaptığımız son organizasyonel değişiklikler ve yatırımlar, dijital teknolojiler alanında ilerleme taahhüdümüzün göstergesi olmaya devam ediyor. Bu stratejik doğrultuda üçüncü çeyrekte bu alanda attığımız en son adım, hem Türkiye hem de dünyaya hizmet sunan Bulutistan’da gerçekleştirdiğimiz ilave yüzde 65’lik satın alma oldu. Ayrıca, malzeme teknolojilerinde, sürdürülebilirlik odaklı büyüme stratejimizle uyumlu olarak, Çimsa, Sabancı Holding tarihindeki en büyük yurt dışı satın alımı olan Mannok’u bünyesine kattı. Bu satınalma, İspanya ve ABD’den sonra Birleşik Krallık’ta da yeni fırsatlar için kapıları açacaktır.”