Rusya'da kripto para yasağından geri dönüş ihtimali

Yayınlama: 09.02.2022 15:44:00 Güncelleme: 09.02.2022 15:47:41

Rus Merkez Bankası'nın kripto paralar ile ilgili "yasaklanmalı" tavsiyesinin tersine bir görüş veren Rusya Maliye Bakanlığı'nın önerisi hem Putin hem de Medvedev cephesinden destek aldı

Rusya'da kripto para yasağından geri dönüş ihtimali
Rus Kommersant'ın iddiasına göre hükümet ve Rusya Merkez Bankası, Rusya'da kripto para birimlerinin dolaşımı için gelecekteki bir rejim üzerinde anlaştı: 18 Şubat'a kadar, kripto para birimlerinin kabul edildiği Rusya Federasyonu'ndaki dijital para birimlerinin dolaşımına ilişkin bir yasa taslağı hazırlayacaklar. Bu taslakta kripto paraların dijital finansal varlıklar (DFA) değil, para birimleri olarak kabul edilebileceği fakat bunun bazı şartlara ve çok katı düzenlemeler tabi tutulacağı iddia ediliyor. İddiaya göre hukuki açıdan dolaşımları ancak tam kimlik tespiti ile bankacılık sistemi veya lisanslı aracılar aracılığıyla mümkün olacaktır. Ve 600 binden ruble ve üzerine eşdeğer tüm işlemler bu kurallara tabi olacak. Bu tür tutarlar için hukuk dışı yapılan tüm işlemlerin cezai suç ve Ceza Kanunu kapsamında ağırlaştırıcı bir durum haline geleceği, kripto para birimlerinin ödeme aracı olarak kabul edilmemesi nedeniyle para cezası uygulanacağı beyan edilmek zorunda olacak. Yani özetle, Rusya Maliye Bakanlığı'nın Rusya Merkez Bankası'nın "Ülkede kripto paraların tamamen yasaklanması" tavsiyesinin aksine belirli kurallar çerçevesinde düzenlenerek kullanılması fakat ödeme aracı olarak kabul edilmeme durumunun devam etmesi önerisine daha yakın bir düzenleme beklentisi söz konusu.

Başbakan Yardımcısı Dmitry Grigorenko ile yapılan görüşmelerin ardından, onaylanmış "Dijital para birimlerinin dolaşımını düzenleme mekanizmalarını düzenlemeye yönelik Konsept" yayınlandı. Beyaz Saray'ın 2021 yazından bu yana Rusya Federasyonu'ndaki kripto para birimlerinin ve dijital para birimlerinin yeni durumunu tartıştığı biliniyor. Hatta Ocak 2021'de bu konuda bir yol haritası da oluşturuldu, Rusya Merkez Bankası yasaklamayı öneren bir istişari rapor yayınladı. Nihai konsept ise esas olarak Rusya Merkez Bankası'nın yasaklama tavsiyesine değil Rusya Maliye Bakanlığı'nın pozisyonlarına dayanıyor. 18 Şubat'a kadar, bakanlık ve Rusya Merkez Bankası, uygulanması için CFA ve diğer yasalara ilişkin yasada ayrı bir yasa tasarısı veya değişiklikler formüle etmek zorunda.

Yeni düzenlemenin en azından bir kısmının 2022'nin ikinci yarısında veya 2023'ten itibaren yürürlüğe girmesi kuvvetle muhtemel görülüyor.

"Geçiş döneminin" detayları ve madencilik, hazırlanan konsept taslakta tartışılmıyor. Bu arada, kripto para birimi sahiplerinin bu süreçte de hızlı karar alması gerekecek. Buna göre ister konseptte belirlenen yasal pazar segmentine geçecekler, ister bu tür varlıklardan kurtulacaklar, isterse yasadışı kabul edilen tarafta kalmaya devam edecekler. 
Diğer tüm açılardan, Rusya Federasyonu'ndaki kripto para birimi, özünde, yabancı para biriminin (CFA değil) yakın bir analogu olarak kabul edilecektir.

Rusya Federasyonu'nun yetki alanında kripto para birimine sahip olmak ve onunla (aynı zamanda dolar ile) işlemler yapmak mevcut durumda yasak - ancak yalnızca "dijital para birimi değişim sisteminin düzenleyicisi" (uluslararası lisansa sahip bir banka) veya bir p2p değiştirici Rusya Federasyonu'nda yasal. Yasal segmentin çalışma şekli, müşterinin bankacılık kurallarına göre tam olarak tanımlanmasını, AML / CFT gerekliliklerini dikkate alarak çalışmayı içeriyor, Rosfinmonitoring'in Şeffaf Blockchain sistemi aracılığıyla yapılan işlemlerle ilgili tüm bilgiler aynı şekilde devlet kontrolü için mevcut olacak. Bununla birlikte, gerçek kişilerin kripto para birimiyle yapılan işlemler üzerindeki kontrol modu, kavram tarafından, herhangi bir para birimiyle yapılan nakit işlemler üzerindeki kontrol modundan çok farklı olmayan bir şekilde tanımlanıyor. Büyük olasılıkla, ana argüman, ABD, AB ve Japonya'da, Rusya Merkez Bankası tarafından da önerilen uygulamalardaki gibi aynı veya katı yasaklara eğilimli olunması.

Şimdiye kadar en ilgi çekici olanı, konseptte açıklanmayan mevcut beyan edilmemiş kripto para biriminin yasallaştırılmasının organizasyonu. Piyasa katılımcıları, konseptin uygulanmasında "yasal kripto" ile çalışma olanaklarının yeterli olduğundan şüphe duymuyor. Rusya Federasyonu'nun yargı yetkisi için sektörde yasa dışı kalmayı tercih eden kripto para birimi sahiplerinin, kripto para birimleriyle yapılan işlemlerin gelecekteki vergilendirilmesine odaklanmış durumda. Rusya Maliye Bakanlığı'nın Rusya Federasyonu'ndaki toplam kripto varlık miktarına ilişkin tahmini değişmedi: 2 trilyon ruble değerinde varlığa sahip 12 milyon kripto cüzdanı. Bu rakamın suç sektöründe kullanılan kripto para birimini dikkate alıp almadığı kesinlikle bilinmiyor.