Renault-Nissan ortaklığında neler oluyor?

Yayınlama: 18.10.2022 16:01:00 Güncelleme: 18.10.2022 18:56:04

Renault'nun, Nissan Motor'daki hisselerini azaltacak ve iki grup arasındaki yirmi yıllık ortaklığı yeniden düzenleyecek bağlayıcı olmayan bir anlaşmaya hazırlandığı belirtildi

Renault-Nissan ortaklığında neler oluyor?

Küresel otomotiv sektörünün önemli ortaklıklarından biri olan Renault-Nissan ortaklığında yeniden yapılandırma gündemde.

Bloomberg'e konuşan konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre Renault Japon ortağı Nissan Motor’daki hissesini azaltmak ve yirmi yıllık ittifaklarını yeniden düzenlemek için bu hafta bir anlaşma imzalamanın son aşamaya geldi.

Anlaşma Fransız otomotiv devinin elektrikli araç işini planlı bir şekilde oluşturmasına olanak sağlayacak. Detayların büyük ölçüde kesinleşmesinden sonra her iki tarafın da bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzalamaya hazırlandığı değerlendiriliyor.

Anlaşmanın duyurulmasının 15 Kasım’da Tokyo’da yapılmasının planlandığı ancak görüşmelerin hala devam ettiği ve nihai anlaşmanın hala ertelenebileceği belirtiliyor.

RENAULT'NUN NISSAN'DAKİ HİSSESİ YÜZDE 15'E DÜŞECEK

Plana göre Fransız otomobil üreticisi Nissan’da sahip olduğu yüzde 43’lük hisse oranını yüzde 15’e indirecek. Buna karşılık Nissan, Renault’nun Ampere kod adlı elektrikli araç işkoluna 500 milyon ila 750 milyon dolar arasında yüzde 15’lik hisse karşılığında yatırım yapacak.

Hisse oranlarındaki değişikliğin yıllardır iki taraf arasında sürtüşme kaynağı olan dengesizliği hafifletmesi bekleniyor. Renault’nun Nissan’da büyük bir hissesi olmasına rağmen Japon otomobil üreticisi 2021’de 4 milyon araç satarken Fransız devi 2,7 milyon adet satış gerçekleştirebildi.

Renault 20 yıl önce Nissan’ı kurtardığında ortaklığı yürütmek üzere gönderilen Carlos Ghosn’un 2018’de tutuklanması iki grup arasındaki ittifaktaki değişikliklerin ilk tohumlarının atılmasına neden olmuştu. 2019’da Japonya’dan olaylı şekilde kaçan eski CEO şu anda Lübnan’da yaşıyor.

Kaynaklara göre anlaşmanın imzalanmasını takiben Çin’den para göndermeyi başlamayı planlıyor. Öte yandan Japon otomotiv devinin, Renault’nun farklı şartlar istemesi veya kritik bir Renault yatırımcısı olan Fransız hükümetinin planı engellemeye çalışması halinde anlaşmadan çekilmeye hazır olduğu belirtildi.

Renault, şirketin ana dayanağı olan değişen Avrupa otomobil pazarında geleceğini güçlendirmeye çalışırken, yöneticiler Şubat ayından bu yana yeni yapılanma planını tartışıyorlar.

Bu ayın başlarında Nissan CEO'su Makoto Uchida ve Operasyon Direktörü Ashwani Gupta, Uluslararası Kalkınma ve Ortaklıklardan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı de Meo ve Francois Provost ile Japonya'da bir araya geldiğinde görüşmeler yoğunlaşmıştı.