Çip tedarik sıkıntısı nedeniyle 1.3 milyon adet aracın üretiminin aksaması bekleniyor. Bu durum hem sıfır he de ikinci elde yeni bir fiyat artışını tetikleyebilir
IHS Markit, araçlarda kullanılan mikrokontrol birimlerine ilişkin global pazarın yüzde 30'unu kontrol eden Japonya merkezli Renesas Electronics fabrikasındaki yangının global otomotiv sektöründe toparlanmayı geciktireceğini bildirdi.
Global çip arzındaki yetersizliğin ilk çeyrekte 1,3 milyon global hafif aracın üretimini aksatmasını beklediğini belirtten IHS, bu rakamı daha önce 1 milyon olarak tahmin etmişti.
IHS yaptığı değerlendirmede, "Global çip arzının etkilerine yönelik son değerlendirmeler bizi üretim aksaklığının ikinci çeyrekte de ilk çeyrekteki gibi devam edebileceğini düşünmeye yönlendiriyor" ifadeleri kullandı.
Peki bunun otomobil meraklıları için anlamı ne?
DİKKAT! OTOMOBİL FİYATLARI YENİDEN ARTIŞA GEÇEBİLİR Pandeminin başında özellikle toplu taşımanın da riskli hale geldiği dönemlerde, artan bireysel araç talebi ve otomobil lojistiğinde yaşanan sıkışıklıklara fabrikaların üretimelerinde yaşanan aksaklıklarla birlikte otomobil fiyatlarında yükseliş yaşanmıştı. Bunun en çarpıcı yansıması ise ikinci el araç piyasasında görülmüş, bazı modellerde ikinci el fiyatları sıfır otomobil versiyonlarının üstüne çıkmıştı.
Daha sonra araç tedarik sorunlarının azalmasıyla fiyatlarda bir miktar dengelenme olmuştu.
Fakat global otomobil üretiminde çip krizi nedeniyle yaşanabilecek daralmaya ilişkin tahminler giderek yükseliyor. Bu da 1 yıl bile geçmeden yeniden bir tedarik sorunu yaşanma ihtimalini akıllara getiriyor. Hal böyle olunca zaten dolar kurundaki artış nedeniyle sıçramış olan otomobil fiyatlarında hem sıfır hem de ikinci elde yeni bir fiyat artışı rallisi yaşanma olasılığına sektör uzmanları da dikkat çekiyor.
NİSAN, MAYIS'TA YÜKSELİŞ BAŞLAYABİLİR MASFED Genel Sekreteri Niyazi Berktaş, pandemi sebebiyle otomotiv sektöründe küresel ölçekte yaşanan sıkıntılara çip krizinin de eklenerek otomobil markalarının üretimini etkilediğini, bu durumun ikinci el otomobil fiyatlarını artırabileceğini ifade etti. Hızlı bir yükselişin ardından 2020’nin son ayları itibariyle düşük bir seyir izleyen ikinci el otomobil fiyatlarının faizin yükselmesi, döviz kurunun dalgalı seyri ve pandemi sebebiyle yaşanan çip krizi ile tekrar yükselmesi bekleniyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Sekreteri Niyazi Berktaş, salgın sebebiyle fabrikalarını kapatan otomotiv fabrikalarının hızla üretime başlamasıyla stokta bulunan çiplerin tükendiğini, bu durumun da malzeme sıkıntısına yol açarak araç üretimini sekteye uğrattığını belirtti. Dünya genelindeki otomobil üreticilerinin Mart ayı itibariyle önlem alarak üretime ara vermeye başladıklarını ifade eden Berktaş ‘‘Tüm dünya genelinde yaşanan normalleşme sürecinde otomotiv fabrikalarının hızla üretime başlaması malzemelerde yaşanan stok sorununu da beraberinde getirdi. Yıl boyunca çip tedarik sorununun devam edebileceğini öngören otomotiv fabrikaları tekrar üretime ara vermek durumunda kalıyor. Sıfır araç üretiminde ve tedarikinde yaşanan bu aksaklıklar ikinci el otomobil fiyatlarına da yansıyacaktır’’ diye konuştu.
Küresel ölçekte sıfır araç üretiminde yaşanan bu sıkıntıların yanı sıra bankaların uyguladığı yüksek faiz oranları ve dövizin dalgalı seyrinin ikinci el otomobil fiyatlarının yükselmesine sebep olabileceğini söyleyen Berktaş ‘’Pandemi sebebiyle sıfır araçların üretiminde ve tedarik sürecinde yaşanan aksaklıklar ikinci el fiyatlarının yükselmesinde büyük rol oynamıştı. Ancak faiz oranlarının düşmesi ve yılsonuna doğru sıfır araçların gelmesi ile fiyatlarda yüzde 15’e varan bir düşüş yaşanmaya başladı. Şu an ikinci el fiyatları stabil seyrediyor. Fakat Nisan Mayıs ayları itibariyle yaşanabilecek tedarik sıkıntısı, döviz ve faiz oranlarının yüksek oluşu piyasaya yansıyacak, fiyatları da yükseltecektir. Bu durum henüz fiyatlara yansımadığı için araç alacak vatandaşlarımız süreci iyi değerlendirmeli; şimdi araç sahibi olmak için en uygun zamanları yaşıyoruz. Bunun yanı sıra yaz ayları geliyor, Ramazan ayı sonrasında sokağa çıkma kısıtlamalarının da gevşetilmesi bekleniyor. İnsanlar bayram tatiline, yazlığına, memleketine gitmek isteyecek. Virüsten korunmak için toplu taşıma araçları yerine özel araçların tercih edilmesi de ikinci ele talebi artıracaktır, bunun da fiyatlara yansıması olacaktır.’’ dedi.