NielsenIQ araştırdı: Hızlı tüketim ürünleri yüzde 85 büyüdü

Yayınlama: 26.10.2022 16:03:00 Güncelleme: 26.10.2022 20:36:50

NielsenIQ’nun araştırmasına göre, hızlı tüketim ürünleri perakendesi 2022 yılı ilk 8 ay kıyaslamasında yüzde 85 büyüdü

NielsenIQ araştırdı: Hızlı tüketim ürünleri yüzde 85 büyüdü

Global bilgi hizmetleri şirketi NielsenIQ’nun araştırmasına göre, Türkiye’de FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesi 2022 yılı ilk 8 ay kıyaslamasında yüzde 85 büyüme kaydetti. 2015 yılından bu yana bileşik yıllık büyüme rakamlarına (CAGR) bakıldığında da gıda kategorisinin yüzde 19, gıda başlığı altındaki tarım ürünlerinin yüzde 19,4, buğday ürünlerinin ise yüzde 24,3 büyüdüğü gözleniyor.

TÜRKİYE’DE ATIŞTIRMALIK VE İÇECEK GRUPLARI YÜKSELİŞTE…

Pazarda büyüme dinamiğine sahip kategorileri anlamanın kritik olduğunu vurgulayan NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan; atıştırmalık, içecekler ve bakkaliye gruplarının global büyümede başı çeken kategoriler olduğunu paylaştı. Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de FMCG büyümesine baktığımızda özellikle gıda kategorisinin; gıda başlığı altında da atıştırmalık ve içecek gruplarının güçlü hacim ve ciro performansıyla büyümeyi öne taşıdıklarını görmekteyiz.” diye konuştu.

E-TİCARETTE YILIN İLK 8 AYINDA %74’LÜK BİR CİRO BÜYÜMESİ GERÇEKLEŞTİ…

NielsenIQ’nun araştırmasına göre e-ticaret pandemi döneminde dünya genelinde güçlü büyümeler gösterdi ve toplam FMCG içindeki ağırlığını artırdı. Türkiye’de 2020 yılında toplam FMCG içinde yüzde 4,0 olan e-ticaret ağırlığı, 2021 yılında yüzde 5,7’ye çıkarak güçlü bir artış kaydetti.

E-ticaret, bu güçlü bazına rağmen 2022 yılının ilk 8 aylık döneminde de büyüme ivmesini korudu ve yüzde 74’lük bir ciro büyümesi gerçekleştirdi.

Dünya genelinde bozulan fiyat istikrarına ve bunun tüketiciye yansımalarına bakıldığında ise tüm ülkelerde fiyat artışlarının görülmekte olduğu, bunun alışverişçi bütçesi üzerinde baskı yaparak alışverişçiyi daha temkinli olmaya sevk ettiği göze çarpıyor.

Bu temkinli davranışın sonucu olarak “Alışverişçiler gerektiği zaman, gereken ürünü, gerektiği kadar alıyor.” Ürün tercihleri küçük paketlere yönelirken, inovasyon da önemini korumaya devam ediyor.

TÜKETİCİ, “YERLİ MALI”NA YÖNELDİ!

NielsenIQ’nun araştırması, alışverişçilerin yüzde 34’ünün sürdürülebilir ürünleri almaya daha yatkın; yüzde 66’sının da çevresel konuların şimdi ve gelecekte kendi sağlıklarını etkileyeceği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Sürdürülebilirlik, yerel üretim ve doğallık başlıkları da üreticiler ve perakendeciler için odaklanılması gereken alanlar olarak öne çıktı.

Alışverişçilerin özellikle ekolojik/biyo ürünlere ilgisinin yüzde 20’den yüzde 27’ye çıktığı görülüyor aynı zamanda yükselen oranda yaşadıkları bölgede üretilmiş/yerel ürünleri seçmeye çalıştıkları da öne çıkan bir diğer veri. Bu oran yüzde 15’ten yüzde 22 seviyesine yükselmiş durumda.

“Yerli malı”na yönelik tercih de güçlenmiş görünüyor. Araştırmaya katılan alışverişçilerin yüzde 19’u Türkiye’de üretilen ürünleri seçmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Bu oranın bir önceki yıl yüzde 13 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca 12 puanlık artışla alışverişçilerin yüzde 22’sinin, birden fazla kullanılabilen/çoklu kullanıma uygun alışveriş çantaları kullandıkları anlaşılıyor.

YEREL İŞLETME VE ÜRÜNLERE İLGİ ARTTI!

Türkiye’deki tüketicilerin marka tercihlerine ilişkin bulgulara göz attığımızda araştırma, tüketicilerin yüzde 62'sinin kendi bölgelerindeki yerel/yöresel işletmelerden, yerel olarak üretilmiş ürünleri satın almayı tercih ettiğini gösteriyor. Ayrıca tüketicilerimizin yüzde 65'i mümkün olduğunca yerel markaları desteklemeye çalışıyor. Aynı şekilde tüketicilerin yüzde 54'ü, yerel markaların özgün olduğunu düşünüyor ve yüzde 46'sı ise yerel markalar için biraz daha fazla ödemeye hazır.

Tarım ve sürdürülebilirliğin yanı sıra FMCG perakendesine yakın dönemde damga vurması beklenen diğer trendler olarak da Yeni Ekonomik Sınıflandırma, Yeni Tüketici & Alışverişçi, Kutuplaşmış Tüketici, Fiyat Optimizasyonu, Değer Algısının Yeniden Yaratılması, Portfolyo Mimarlığı, Çoklu Kanal, Sağlıklı ve Zinde Olma Arayışı ve Yenilik trendleri önem kazanmış durumda.