Merkez bankalarının gevşek para politiakaları hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerin gelecekteki ekonomi politikaları açısından belrileyici olacak. Peki global merkez bankaları, pandeminin kontrol altına alınması konusundaki gelişmelere, aşılamanın yaygınlaşması ve arkasından ülkelerin tam açılmasına ilişkin olumlu hale gelen küresel beklentilere yanıt verecek? Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölge Başekonomisti dünkü açıklamalrında büyük çıkışın zamanlamasını değerlendirmişti.
BÜYÜK ÇIKIŞ NE ZAMAN? DÜNYA BANKASI AVRUPA VE ORTA ASYA BÖLGE BAŞ EKONOMİSTİ ASLI DEMİRGÜÇ-KUNT PARAMEVZU.COM'A DEĞERLENDİRDİ
Stratejistler Cüneyt Paksoy ve Şant Manukyan da merkez bankalarının genişlemeci para politikalarının geleceğini Paramevzu.com'a açıkladı...
CÜNEYT PAKSOY: MERKEZ BANKALARININ UZUN SÜRE GENİŞLEMECİ KALMASI KAÇINILMAZ
Mevcut durumda piyasalarda hem borsa hem emtia tarafında baz senaryo olarak "umut senaryosu" fiyatlamalarının ılımlı pozitif olarak etkili olduğu bir ortamda olduğumuzu gözlemliyoruz. Majör merkez bankalarının limitsiz parasal desteklerinin yanında kamusal teşvik paketlerinin verdiği ek momentumu da kullanan piyasalar bir yandan da haziran ayı ve sonrasında kademe kademe normalleşmenin, aşılama çalışmalarının desteği ile hızlanacağını "umut senaryosu" içinde fiyatlamaya devam ediyorlar.
POWELL'IN SÖYLEMLERİ
Merkez Bankası başkanlarından da bu yönde açıklamalar gelmeye devam ediyor. Sözlü yönlendirmeyi enflasyon vs sebeplerle dengeli tarafta ılımlı bir şekilde kullanan Powell’ın aslında daha uzun bir süre masada kalacaklarına dair söylemleri ABD 10 yıllıklar ve Dolar Endeksi tarafında şimdilik çok fazla etkili olmasa da yine de beklenti tarafında etkili olmaya devam ediyor. Çok çeşitli dinamiklerle çok uzun bir süre daha majör merkez bankalarının sahada kalacağını ve bu sürecin dolaylı olarak gelişen piyasaları da desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz. İyimser beklentilerle fiyatlanan baz senaryonun vaka sayılarında yaşanacak olası artışlarla sekteye uğraması ya da global ekonomilerde belirlenen değerlemelerin üzerinde hasar tespitlerinin oluşması durumunda daha çok uzun bir süre daha Fed, ECB ve büyük ölçekli diğer merkez bankalarının genişlemeci tarafta kalması kaçınılmaz görünüyor.
ŞANT MANUKYAN: BÜYÜK MERKEZ BANKALARININ POLİTİKALARI YAKIN GELECEKTE MUHTEMELEN AYRIŞACAK
Şu anda aynı, yani gevşek para politikası sepetine dahil görünse de büyük merkez bankalarının politikaları yakın bir gelecekte muhtemelen ayrışacaktır. PBOC zaten çok agresif olmasa da likiditeyi sıkılaştıracak adımlar atıyor ancak asıl dikkat çekici gelişme Fed tarafından gelecektir.
Aşılama oranı ve mali paketlerin büyüklüğü göz önüne alındığında ABD hem toplum hem de ekonomik olarak salgının etkilerini diğer ülkelere göre daha hızlı üzerinden atıyor. Yükselen ham madde ve konut fiyatları, rekorlar kıran endeksler, hızla gerileyen işsizlik ve neredeyse 2019 yılı büyüklüğüne erişen GSYH nedeniyle Haziran veya Temmuz FOMC toplantılarında veya bir ihtimal Ağustos Jackson Hole toplantısında Başkan Powell "tapering" olarak bilinen varlık alımlarını azaltma politikasına geçişin Aralık'21 veya Ocak'22 de başladığını açıklayacak. BOJ ve ECB bu adımı atmaktan henüz uzak.
AŞI BELİRSİZLİĞİ SÜRERSE NEGATİF ETKİLER GÖREBİLİRİZ
Fed'in bu adımı şayet diğer ekonomiler başarılı bir aşılama ve dolayısı ile açılma kampanyası içinde ise negatif bir etki yaratmaz. Ancak Fed sıkılaştırmanın ilk adımlarını atarken AB ve bizim de içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülkeler hala aşı belirsizliği yaşıyor olursa negatif etkileri görmemiz söz konusu olur.