Katılım 30 Endeksi’nde BİM açık ara önde

Yayınlama: 26.07.2024 09:58:00 Güncelleme: 26.07.2024 10:00:21

Katılım 30 Endeksi’nde BİM açık ara önde

Özellikle faiz hassasiyeti olan yatırımcıların takip ettiği Katılım 30 Endeksi hisseleri arasında BİM açık ara önde. Hisse, Yıllık yüzde 219 prim yaptı. Sanayinin büyük oyuncuları ise ortalama yüzde 48 getiri sağladı.

Katılım endeksleri faiz hassasiyeti olan yatırımcıların önemsediği endeksler arasında yer alıyor. BIST Katılım 30 Endeksinde yer alan şirketler ise BIST Katılım Tüm Endeksinde olup da işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en yüksek şirketlerden oluşur. Bu itibarla kriteri sağlayan şirketlerin aynı zamanda Türkiye’nin önde gelen şirketleri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu endeks kapsamında; Bim Mağazalar, Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Aselsan ve Sasa gibi önemli firmalar bulunuyor.

Getiride öne çıkanlar

Son bir yıl içerisindeki getiri oranları, yatırımcıların geçmiş performanslara göre gelecekteki potansiyel kazançları hakkında fikir sahibi olmalarına olanak tanır. Bim Mağazalar %219,14 getiri ile listenin zirvesinde yer alırken, Sasa son bir yılda %23,52 geriledi.
Sektörde ağırlığı en yüksek hisseler

Her bir hissenin sektör endeksindeki ağırlığı, endeksin genel performansını belirleyen önemli bir faktördür. Bim Mağazalar %10,95 ile sektör endeksinde en yüksek ağırlığa sahip hisse. Onu %10,34 ile Ereğli Demir Çelik ve %9,44 ile Türk Hava Yolları takip ediyor.

F/K Oranında dikkat çekenler

Fiyat/Kazanç (F/K) oranı, yatırımcıların bir hissenin değeri hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olan önemli bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının, şirketin hisse başına kazancına oranını gösterir. Listede F/K oranı en yüksek olan hisse Aselsan. Şirketin F/K Oranı 29,65, bu da yatırımcıların hisseyle ilgili beklentisin yüksek olduğu anlamına geliyor. Türk Hava Yolları'nın F/K oranı ise 2,54. Şirketin piyasa değeri, oluşan yıllık kârının sadece 2,5 katı.

(Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)