Yıllık enflasyon, ekonomideki sorunların ciddiyetini yansıtan %61'e ulaştı.Yüksek enflasyondan sorumlu faktörlerin neredeyse kapsamlı bir listesi var: Döviz geçişkenliği, yükselen küresel emtia fiyatları, kötü hava koşulları, güçlü iç talep, idari fiyat artışları, kolay para ve gelir politikaları, alışılmışın dışında politika kararları (olumlu bir geri bildirim yaratan) kredibilite kaybı, daha yüksek enflasyon beklentileri ve daha zayıf bir para birimi yoluyla döngü). Doğru, bu faktörlerin bazıları önümüzdeki aylarda ivme kaybedecek. Lira istikrarını korursa döviz geçişi azalabilir; daha yüksek enflasyon, ücret artışlarını yiyip bitirdi ve bu durum, zayıf duyarlılıkla birlikte (en azından kısmen Ukrayna'daki savaşı takip etti) talep baskılarında bir zayıflamaya yol açmalı; ve güçlü yağışlar, daha iyi tarımsal üretime ve dolayısıyla önümüzdeki aylarda daha düşük fiyatlara işaret ediyor. Yine de, küresel emtia fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesi muhtemeldir ve arz kesintileri riski devam etmektedir. Daha da önemlisi, zayıf politika kredibilitesi, enflasyon beklentilerinin sabitlenmesini imkansız kılıyor. Dolayısıyla, enflasyonun yıl sonuna kadar %65 civarında kalmasını bekliyoruz.
Enflasyondaki bu artışa TCMB'nin tepki vermemesi ilginç ve üzücü. Politika yapıcılar, politika sıkılaştırma ihtiyacını göz ardı etmeye devam ediyor ve politika faizinin bu yıl sonuna kadar %14,0 seviyesinde değişmediğini görüyoruz. TCMB, döviz korumalı TL mevduat planına yönelik artan talebi (yerli ve yabancı) takip edebilecek lira istikrarına tüm vurgusunu yapıyor gibi görünüyor. İlgili maliyetleri (kamu sektörünün artan döviz maruziyeti gibi) bir kenara bırakırsak, bu planın tek başına bu kadar karmaşık ve zor bir enflasyon sorununu çözmesi olası değildir. Bu, ortodoks politikalar uygulamaya konana kadar enflasyonun küresel standartların çok üzerinde kalacağını ve liranın yerel ve küresel risk iştahındaki değişimlere karşı savunmasız kalacağını gösteriyor.
Türkiye, yüksek enerji fiyatlarından büyük darbe aldı ve turizmdeki canlanma Ukrayna'daki savaş tarafından engellenebilir.Daha yüksek enerji ve emtia fiyatlarıyla birlikte, Türkiye'nin cari açığının, geçen yılki GSYİH'nın %1,8'inden 2022'de 30,4 milyar ABD Dolarına (GSYİH'nın %3,8'i) ulaşmasını bekliyoruz. Ukrayna'daki savaşın Türkiye'nin mal ihracatı üzerindeki etkisi, Türkiye'nin ihracat pazarlarının ne kadar çeşitlendiği ve Türk ihracatçılarının kriz zamanlarında ihracatlarını değiştirme konusunda ne kadar esnek oldukları düşünüldüğünde sınırlı olmalıdır. Daha da önemlisi, Türkiye'ye gelen toplam turist varışının yaklaşık 1/4'ü Ukrayna veya Rusya'dan olduğu için turizm üzerindeki etkisi olacaktır. Ukrayna/Rusya'dan gelen kaybın kısmen Avrupa ve KİK ülkelerinden daha fazla turist tarafından dengelenmesini bekliyoruz, ancak yine de savaş daha büyük bir açık için riskler yaratıyor. Şimdiye kadar, daha geniş açık, artan borçlanmayla finanse edildi. Türk şirketleri tarafından son yıllarda sağlanan keskin borç azaltma göz önüne alındığında,
Gerçek risk, yerel yatırımcı güveninin esnekliği olmaya devam ediyor.Son iki yıl, uluslararası yatırımcıların hızlı bir çıkışını gördü. Yabancı yatırımcıların yerel yönetim kağıt piyasasındaki payı bu dönemde %20'nin üzerindeyken %4'ün altına gerilemiştir. Dolayısıyla, TL ve Türkiye piyasalarının görünümünü büyük olasılıkla yerel yatırımcı belirleyecek. Yerel güven, alışılmışın dışında politikalar tarafından zedelendi ve 2021'in sonuna doğru ağır para ikamesi ile sonuçlandı. Hükümet buna, mudinin faiz gelirini aşan herhangi bir lira değer kaybının tazmin edileceği döviz korumalı TL bazlı bir mevduat planı getirerek yanıt verdi. dönem. Plan, kamu sektörü üzerinde potansiyel uzun vadeli riskler getirse de, yerel hissiyatın istikrara kavuşturulmasına yardımcı oldu. Ancak, derinden olumsuz olan reel faiz oranları ve siyasi/politika belirsizliği göz önüne alındığında,
GSYİH büyümesinin, geçen yılki %11.0'dan 2022'de keskin bir şekilde %3.2'ye yavaşlamasını bekliyoruz. Yüksek ve değişken enflasyon, reel büyümeyi tahmin etmeyi çok zorlaştırıyor. Negatif reel faiz oranları ve fiyatların daha da artacağı beklentisi özel tüketimi desteklemektedir. Ancak, yurt içi güvenin zayıflaması, küresel likiditenin sıkılaşması, Ukrayna'daki savaşa ilişkin belirsizlikler ve çok güçlü bir baz dikkate alındığında, büyümenin %3,2'ye gerilemesini bekliyoruz. Yerel duyarlılığın daha da zayıflaması büyüme ivmesine zarar verebilirken, hükümetin seçim öncesi popülist politikaları büyüme hızında geçici bir toparlanmaya yol açabilir.
Devam eden mali disiplin Hazine üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Ekonomik aktivitedeki hızlı toparlanma ve devam eden harcama disiplini sayesinde merkezi yönetim bütçe açığı, bir yıl önceki %3,5'ten 2021'de GSYİH'nın %2,7'sine geriledi. Yeni mevduat programının yükünün TCMB ile paylaşılacağı dikkate alındığında, mali performanstaki bozulmanın yönetilebilir olmasını bekliyoruz. Mali açığın GSYİH'nın %3,7'sine genişlediğini görüyoruz.