JP Morgan: TCMB bir fırsat kaçırdı

Yayınlama: 14.07.2021 17:38:00 Güncelleme: 14.07.2021 17:49:28

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili yatırımcılarına bilgi notu paylaştı

JP Morgan: TCMB bir fırsat kaçırdı
Türkiye: TCMB politika görünümünde statüko sinyali veriyor.
JP Morgan'ın bilgi notundaki başlık bu. Fakat bizim başlığa taşıdığımız kısım, belki de bu bilgi notundaki en çarpıcı yorumdu.
Yatırımcılarıyla Merkez Bankası kararı ile ilgili yorumlarını ve beklentilerini paylaşan JP Morgan'ın notunda, "Banka, enflasyondaki yaz oynaklığına karşı uyarıda bulundu ancak yeni bir politika yönlendirmesi sunmadı. İlk 50 baz puanlık indirimin Ekim ayında gerçekleşmesini bekliyoruz, ancak ekonomik aktivitedeki ve fiyat baskılarındaki güç, potansiyel olarak daha geç ve daha yavaş bir gevşeme döngüsüne yol açabilir" uyarısında bulundu. Yani özetle JP Morgan, ekimde faiz indirimi beklentisini korusa da ilerleyen aylarda bunu değiştirirse kimsenin şaşırmaması konusunda da sinyal veriyor.

"MERKEZ BANKASI KREDİBİLİTE KONUSUNDA BİR FIRSAT KAÇIRDI"
JP Morgan'ın notunda, "Beklenildiği gibi, TCMB politika faizini değiştirmeyerek %19,00'da tuttu. Ayrıca beklentilerimiz doğrultusunda faiz duyuru notunda kullanılan dilde önemli bir değişiklik olmadı. Doğru, TCMB mevcut enflasyon risklerinin altını bir kez daha çizdi ve yaz aylarında enflasyondaki “volatiliteye” karşı uyarıda bulunarak bir adım öne çıktı. Ancak, TCMB'nin yapmayı planladığı politika adımlarına ve bu oynaklık sırasında enflasyonun önemli ölçüde şaşırtması durumunda TCMB'nin ertelemeyi veya kaçınmayı planladığı adımlara atıfta bulunulmadı. Bu, TCMB'nin kredibilite oluşturma arayışında kaçırılmış bir fırsat olabilir" dedi. Yani JP Morgan, bazı kesimlerin beklediği faiz artırımına gerek kalmadan dilde yapılacak bir değişikle bile aranan kredibilitenin yakalanabileceği iddiasında.

"BİR FIRSAT DAHA VAR"
JP Morgan notunda dikkat çeken diğer analizler:
"Neyse ki, TCMB'nin üç aylık enflasyon raporunu yayınlayacağı ayın sonunda bir fırsat daha olacak. Piyasa, TCMB'nin kısa vadeli faiz tahminlerini yakından takip edecek ve enflasyonun her iki şekilde de sürpriz olması durumunda politika adımlarına yön vermeyi umacaktır. Bugün, TCMB'nin önümüzdeki aylarda politika görünümüne ilişkin statükonun güçlü sinyallerini verdiğini düşünüyoruz. Ekim ayında kademeli bir gevşeme döngüsünün başlaması beklentimizi sürdürüyoruz. Yılın son üç ayında üç adet 50 baz puanlık indirim görüyoruz. Ekonomik aktivitedeki ve fiyat baskılarındaki güç, potansiyel olarak daha geç ve daha yavaş bir gevşeme döngüsüne yol açabilir.
TCMB, faiz duyuru notunda, “fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda mevcut tüm araçları kullanma” taahhüdünün bir kez daha altını çizdi. En önemlisi, ana politika kılavuz cümlesi değişmeden kaldı. Notta, “Yüksek enflasyon ve enflasyon beklentileri dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu'nun tahmin patikasındaki önemli düşüş sağlanana kadar mevcut sıkı para politikası duruşu kararlılıkla sürdürülecektir” denildi. Tahmin patikasındaki bu önemli düşüşün daha önce de belirttiğimiz gibi Kasım ayında gerçekleşmesi ve bu da TCMB'nin yılın son çeyreğine kadar faiz oranlarını değiştirmemek istediğinin sinyalini veriyor.

"MERKEZ BANKASI HAKLIYSA TL DEĞERLENECEK"
Enflasyonda yaz aylarındaki oynaklığa atıfta bulunulmasının yanı sıra, bu ayki faiz duyuru notunda üç küçük değişiklik var:
1) TCMB, küresel talep konusunda daha iyimser, “aşılama programlarında ilerleyen ekonomiler, ekonomik olarak daha güçlü bir performans sergiliyor.
2) TCMB, tüketici kredilerindeki toparlanmayı not etmekte ve bu toparlanmaya karşı alınan makro ihtiyati tedbirlerin etkisinin izleneceğini belirtmektedir.
3) TCMB önemli ölçüde iyimserleşmiştir.
Mal ihracatı ve turizmdeki artış eğilimine daha fazla olumlu bakan, cari açığın yılın geri kalanında fazla vereceğini söyledi. TCMB haklıysa üçüncü faktör mutlaka TL üzerindeki baskıyı hafifletecek ve enflasyondaki düşüş sürecine yardımcı olacaktır."