Facebook, Instagram ve Whatsapp neden çöktü? 6 saatten uzun süre geri getirilememesinin sebebi neydi? İşte tam olarak yaşananlar
Aslında salı günü Facebook, Whatsapp ve Instagram'da yaşanan çöküşün arka planı oldukça teknik. Fakat özetlemek gerekirse, Facebook'un sistemleri global internet ağıyla konuşmayı bıraktı.
Facebook'un açıklaması biraz daha teknik oldu: "Veri merkezlerimiz arasındaki ağ trafiğini koordine eden omurga yönlendiricilerindeki yapılandırma değişiklikleri, bu iletişimi kesintiye uğratan sorunlara neden oldu" dedi. Bunun "basamaklı bir etkisi oldu... hizmetlerimizi durdurdu".
TAM OLARAK NELER YAŞANDI? İnternet aslında yüzbinlerce ağa ayrılıyor. Facebook gibi büyük firmaların otonom sistemler olarak bilinen kendi daha büyük ağları var.
Facebook'u (veya Instagram'ı veya WhatsApp'ı) ziyaret etmek istediğinizde, bilgisayarınızın İnternet için bir tür posta hizmeti olan Border Gateway Protocol'ü (BGP) kullanarak bu ağlara bağlanması gerekiyor. İnsanları ziyaret etmek istedikleri web sitelerine yönlendirmek için BGP, verilerin seyahat edebileceği mevcut tüm yollara bakıyor ve en iyi rotayı seçiyor. Aynen araç kullanırken kullandığımız ve bize en en hızlı yolu gösteren navigasyon uygulamaları gibi.
Pazartesi günü Facebook aniden sistemin çalışması için gereken bu bilgileri sağlamayı bıraktı.
Bu, hiç kimsenin bilgisayarının Facebook, Instagram ve WhatsApp'a bağlanma yolu bulamadığı anlamına geliyordu.
Pazartesi günü Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çalışmadığına dair bir haber telaşı başladı.
İlk başta, bu, insanların nasıl başa çıkacağına dair olağan şakalara ve Twitter gibi rakiplerin alaylarına neden oldu.
Ancak kısa süre sonra bunun daha ciddi bir sorun olduğu ortaya çıktı - Facebook'un California merkezindeki kargaşa raporları.
New York Times'ın teknoloji muhabiri Sheera Frenkel, bunu düzeltmenin bu kadar uzun sürmesinin bir nedeninin "bu sorunun ne olduğunu anlamaya çalışan insanların binaya fiziksel olarak bile girememesi" olduğunu söyledi.
Ayrıca, insanlar sorunu tartışırken veya alternatif sosyal medya platformları aradıkça, diğer siteler ve hizmetler için trafikte büyük bir artış yarattı.
Sorunun bir yazılım hatasından mı yoksa basit bir insan hatasından mı kaynaklandığı henüz bilinmiyor.
Bununla birlikte, komplo teorileri ortalarda dolaşıyor - Facebook'un içinden birinin kasıtlı hareketi, bunlardan sadece biri.
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, oldukça utanç verici bir şekilde, özür dilemek için rakip ağ Twitter'a başvurmak zorunda kaldı.
Analist Mike Proulx, olayın, Facebook'un son yıllarda birçok teknik operasyonunu bir araya getirme şekliyle ilgili soruları gündeme getirdiğini söyledi.
Bu kesintinin - son yıllardaki benzer olaylarla birlikte - dünyadaki iletişimin çoğunun birkaç büyük küresel firma arasında yoğunlaşması sorununu gösterdiğine dair tespitler de var.
Facebook'un hizmetine erişememek birçokları için sadece bir rahatsızlık olsa da, gelişmekte olan dünyadaki ülkelerdeki küçük işletmeler için bir felaket.
Diğerleri için, Facebook, WhatsApp ve Instagram, birçok kişi tarafından haber ve akraba ve arkadaşlarla konuşmak için kullanılan tek platform olduğundan, tam bir iletişim kesintisi anlamına geldi.