İstanbul'da en fazla 'kuzey' değerlendi

Yayınlama: 22.07.2023 10:58:00 Güncelleme: 22.07.2023 11:01:32

İstanbul'da en fazla 'kuzey' değerlendi

LEYLA İLHAN

Deprem riski İstanbul’un kuzeyine talebi yükseltirken, en fazla değerlenen ilçeler de bu bölgelerden çıktı. Değer artışında Arnavutköy ilk sıraya yerleşirken Çekmeköy ikinci Küçükçekmece ise üçüncü oldu.

Tapusor.com’un son 6 aya ilişkin verilerine göre en fazla değer artışı depreme dayanıklılığıyla öne çıkan kuzey bölgelerinde yaşandı. Veriler göre değer artışında yüzde 48’lik artışla Arnavutköy ilk sırada olurken, Çekmeköy yüzde 44 ile 2’inci, Küçükçekmece yüzde 41’lik artışla 3’üncü, Silivri yüzde 40’lık artışla 4’üncü oldu. Zeytinburnu yüzde 39 ile 5’inci, Sultanbeyli yüzde 38 ile 6’ıncı, Sultangazi yüzde 38 ile 7’inci, Avcılar yüzde 38 ile 8’inci, Eyüp yüzde 37 ile 9’uncu, Büyükçekmece yüzde 37’lik değer artışıyla 10’uncu sırada yer buldu.

EN AZ DEĞER ARTIŞI ADALAR’DA

Buna karşın satılık konutta en az değer artışı Adalar’da yaşandı. Adalar’da ilk 6 ayda yüzde 15’lik değer artışı yaşanırken, onu yüzde18’lık artışla Bakırköy izledi. Beşiktaş’ta yüzde 21’lik oranla en az değerlenen ilçeler arasında 3’üncü oldu. Beşiktaş’ı sırasıyla Sarıyer, Kadıköy, Beykoz, Esenyurt, Beylikdüzü, Şişli, ve Maltepe izledi.

İSTANBUL’UN EN DEĞERLİSİ BEŞİKTAŞ

Verilere göre en değerli ilçeler sıralamasında ise Beşiktaş ilk sırada yer aldı. M2 fiyatlarının 72 bin 463 TL olduğu ilçeyi, 53 bin 978 TL’lik M2 fiyatlarıyla Sarıyer izledi. Kadıköy’de 53 bin 207 TL ile 3’üncü sırada yer aldı. Bakırköy sıralamada 4’üncü sırada yer alırken, Üsküdar 5’inci, Şişli 6’ıncı, Beyoğlu 7’inci, Adalar 8’inci,Beykoz 9’uncu sırada kendine yer buldu.

EN UYGUN İLÇE ESENYURT

Tapusor.com verilerine göre satılık açısından İstanbul’un en uygun ilçeleri arasında ise Esenyurt ilk sırada yer aldı. İlçede m2 fiyatları 14 bin 145 TL olurken, Çatalca’da m2 fiyatları 15 bin 505 TL, Sultanbeyli’de 15 bin 565 TL, Sultangazi’de 17 bin 171 TL, Silivri’de 17 bin 619 TL, Sancaktepe’de 18 bin 201 TL, Arnavutköy’de 18 bin 272 TL, Eseneler’de 19 bin 109 TL, Bağcılar’da 19 bin 640 TL, Gaziosmanpaşa’da ise 20 bin 157 TL olarak gerçekleşti.

MARKALI KONUTLAR FİYATLARI YÜKSELTTİ

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı deprem dayanıklılık nedeniyle İstanbul’un kuzeyinin daha çok değer kazandığını söyledi. Zeytinburnu’nda ise bölgede son yıllarda yapılan markalı konut projelerinin ortalamayı yükselttiğini belirten Özelmacıklı, Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy gibi ilçelerin ise her zaman İstanbul’un en değerlileri olduğunu kaydetti. Silivri ve Sultanbeyli gibi ilçelerdeki artışın ise ellerindeki imkanlarla bakarak piyasaya göre daha uygun olmasının etkili olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Beylikdüzü hattı ise deprem bölgesi, ancak binalar yeni düşüncesi alımlarda etkili oluyor” diye konuştu.

UYGUN FİYAT SULTANBEYLİ’YE TALEBİ YÜKSELTİYOR

Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli ile ilgili değerlendirme yapan Verileri değerlendiren BK Yapı Gayrimenkul Brokeri Burak Kara, gayrimenkul fiyatlarının İstanbul’un en uygun ilçelerinin başında gelmesnini özellikle Sultanbeyli bölgesinin her bölgeden talep görmesinin önünü açtığını söyledi. İmar çalışmaları ve altyapı projeleri ile bölgenin çehresi değişerek modern konutlar inşa edildiğini de kaydeden Kara, “Sultanbeyli, daha uygun fiyatlarla konut sahibi olmak isteyenler için cazip bir seçenek sunmakta” dedi. Bununla birlikte bölgede ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi, yeni metro istasyonlarının planlanması, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın olması ve altyapı projelerinin hayata geçirilmesiyle birlikte, konut fiyatları da artış gösterdiğini aktaran Kara, “Sultanbeyli, yatırımcılar ve konut alıcıları arasında potansiyeli olan bir bölge olarak değerlendirilmekte” yorumunu yaptı.