"HANEHALKI, AYLIK ENFLASYON %1'LERE İNDİĞİNDE GÜVEN HİSSEDER"
İş Bankası Genel Müdürü Aran, enflasyonda hanehalkının hissettiği enflasyon ile piyasa beklentileri arasındaki makasa ilişkin de hanehalkının, baz etkisi devreden çıkıp da aylık enflasyon yüzde 1'ler seviyesine indiğinde ancak güven hissedeceğini, o nedenle hanehalkındaki beklentinin piyasa beklentilerine yakınsaması için aylık enflasyonun gerçek manada yüzde 1'li seviyelere, hatta yüzde 1'in altına inmesi gerektiğini söyledi. Aran, okulların açılması, servis ücreti zamları, eğitim masrafları gibi nedenlerle eylülde bunun hissedilemeyeceğini ancak ekimden itibaren yakınsama olacağı düşüncesini dile getirdi."OYAK İLE İNGİLTERE’DE DİJİTAL BANKA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"
OYAK Grubu ile İngiltere'de ortaklık yaparak bir ödeme şirketi satın alma işleminin tamamlanma sürecinin devam ettiğini kaydeden Aran, Avrupa'ya giriş kapısı olarak gördükleri İngiltere'de dijital bankacılıkta yeni ortaklıklar ya da satın almalar yapabileceklerini belirtti. Aran, "İşleri hızlandırmak ve orada (İngiltere) bir müşteri tabanını hızlıca elde etmek için bu tarz fırsatları değerlendiriyoruz... Yani oralarda (İngiltere'de ya da diğer ülkelerde) büyürken ortak olma ya da satın alma olabilir" diye konuştu. Aran, "Eğer İngiltere'de başarılı olursak gitmek istediğimiz her bir coğrafyada orada işleri kolaylaştıracak, büyümeyi hızlandıracak bir stratejik ortak bulmak her zaman mümkün" dedi. Aran ortaklıkların dijital platformlarda olabileceğini, İş Bankası'na ise bir ortak düşünmediklerinin altını çizdi."TÜM UYGULAMALARIN ARKA PLANINDA İŞ BANKASI OLACAK"
Bankanın iştiraklerini holding üzerinden yönetmek amacıyla kurulması planlanan TİBAŞ Holding'i kurma çalışmalarının askıya alındığını ifade eden Aran, "Buradaki durum, tüm süreci tamamlamak için 31 Ağustos'a kadar verilen yasal süre içerisinde başvurumuza bir yanıt alınamamasından ve dolayısıyla izleyen süreçleri işletebilmek için de ihtiyaç duyulan zamanın kalmamasından kaynaklanıyor. Şu anda fiilen bizim 31 Aralık 2023 bilançosuyla holdingleşme imkanımız kalmadı" diyerek ilgili kurumlardan gelecek yanıta göre hareket edeceklerini, ancak holdingleşme isteklerinin devam ettiğini söyledi."HOLDİNGLEŞMEYİ SONUNA KADAR ZORLAYACAĞIZ"
Bankanın kuruluşundan bu yana geçen 100 yıllık süreçte en zorlu dönemin, ülkenin yoktan var edilen yılları olan 1924 ile 1938 arasındaki yıllar olduğunu ifade eden Aran, kendisi için en zorlu dönemin ise genel müdürlük yaptığı dönemdeki "bankacılık sektörünün teknik olarak fiyatlama dinamiklerinin rasyonelliğini yitirdiği" dönem olduğunu belirtti. Enflasyonist etkilerin son yıllarda ekonomik dengelerde bozulmaya yol açtığını, dolayısıyla izlenen politikalarda da sıklıkla değişiklik olduğunu vurgulayan Aran, her türlü politika değişikliğine rağmen müşterilerinin tercihlerine saygı duymayı ön plana aldıklarını; her zaman olduğu gibi ülke ekonomisi için doğru olanı yapmaya devam ettiklerini belirtti.