BULGULAR: İNOVASYONUN BÜYÜMEYİ HIZLANDIRMA YETENEĞİ SORGULANIYOR
Raporda ana unsur olarak teknolojik ilerlemenin toplumda yaygınlaşması ve sosyoekonomik etkisinin zayıf olduğu, inovasyonun artmakla birlikte artış hızının düştüğü bulgusuna yer verildi. Net ölçümler yapabilmek için, en iyi göstergeler olan; ABD’nin mikroişlemcilerin hızı, elektrikli cihazların pillerinin fiyatı, rüzgar hariç yenilenebilir enerji maliyetleri ve onaylanan yeni ilaç buluşlarında uzun vadeli eğilimin yavaşlama gösterdiği belirtilen raporda, inovasyona dayalı büyümenin geleceğine yönelik tehlike işaretleri gözlendiği kaydedildi.TEKNOLOJİ SANILDIĞI KADAR BÜYÜME GETİRMİYOR
Raporda, bulgulara yönelik karamsar ve iyimser görüşler olduğu belirtildi. Karamsar yaklaşımda olanların düşük verimliliğin kalıcı bir olgu olduğu; büyük dönüştürücü etki yapacak teknolojik buluşların yapılmasının geçmişe kıyasla daha az olduğu yaygınlaşmasının da daha zor olduğu ve etkisinin de geçmişteki buluşlara kıyasla daha az gerçekleşeceği ve son olarak yaşlanan nüfus vb. etkiler nedeniyle büyüme hızını düşürücü karşı etkiler bulunduğu tezlerini ileri sürdüğü kaydedildi.TEKNOLOJİK GELİŞMENİN TOPLUMSAL REFAHI ARTIRMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Raporda, inovasyonun daha kapsayıcı ve büyümeye katkı verici olmasını sağlamak için, temel çözümün küresel olarak yenililerin yayılması olduğu belirtildi. Buna ilave olarak yapılması gereken ve çözülmesi gereken sorunlar özetle şöyle sıralandı:
● Yenilikleri finanse etmek ve teşvikler sağlanmalı.
● Kamu, teknolojik gelişmeleri talep yönünde de destekleyerek benimsenmesini (yaygınlaşmasını, kabul edilmesini) sağlamalı, bunu sadece pazara bırakmamalı.
● Yıkıcı yeniliklerin tanıtımı, gelişmesi için (örneğin ENERJİ alanında yenilik için elektrikli şarj istasyonları kurulması gibi) “Tamamlayıcı Altyapı” oluşturulmalıdır.
● Her türlü eşitsizlik, firmalar arası, bölgeler arası, düşük ücretli-yüksek ücretli çalışanlar, ülkeler arası eşitsizlikler teknoloji yayılmasını, benimsenmesini engeller.
● Bireylerin beceri açığı acilen azaltılmalıdır.
● Veriye, bilgiye erişim, veri işlenmesi, yönetimi ve değerlendirilmesi gelecekte yapılacak inovasyonların temelidir. Veri altyapısı oluşturulmalı ve yönetilmeli.
● Robotlar, yapay zeka, genetik mühendisliği, yeni sağlık çözümleri, yeni gıdalar toplumsal olarak kabulü zor olacaktır. Bunun için toplumsal uzlaşı-tartışma ortamı yaratılmalı.
● Uluslararası bilimsel ve teknoloji bilgi akışı açık almalı.
●Gelişmekte olan ülkeler, mevcut teknolojileri kendi ekonomilerine yarar sağlayacak şekilde kullanamıyor.
●Daha iyi ölçüm ve veri sağlanmalı.(Mehmet Kaya/Dünya)