Henkel ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı

Yayınlama: 05.09.2024 16:05:00 Güncelleme: 05.09.2024 16:07:55

Henkel ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı

Henkel, 2024 yılının ilk yarısında iyi organik satış büyümesi ve süregelen zorlu ekonomik ortamda çok güçlü bir kârlılık artışı gerçekleştirdi. Henkel, 2024 yılının ilk yarısında 10,813 milyar eurouk grup satış düzeyi yakaladı. "Genel olarak, yılın ilk yarısında çok iyi bir iş performansı ortaya koyduk. Bu da stratejimizde doğru yolda olduğumuzu ve amaca yönelik büyümeye odaklanmamızın somut başarıları beraberinde getirdiğini gösteriyor." şeklinde konuşan Henkel CEO'su Carsten Knobel, sözlerini şöyle sürdürdü: Yılın ilk yarısındaki güçlü iş performansını takiben, yılın geri kalanı için kendimize güveniyoruz ve bu nedenle Temmuz ortasında 2024 mali yılı için kârlılık öngörümüzü yükselttik.” 

Düzeltilmiş faaliyet kârı (düzeltilmiş VFÖK), özellikle brüt kâr marjındaki güçlü artışın bir sonucu olarak, 2023'ün ilk yarısındaki 1,254 milyar eurodan yüzde 28,4 oranında önemli bir artışla 1,610 milyar Euro'ya yükseldi.

İmtiyazlı hisse senedi başına kârlılık önemli bir artış göstererek 2,46 euroya ulaştı (bir önceki yıl: 1,35 euro). İmtiyazlı hisse senedi başına kârlılık bir önceki yılın 2,13 euroluk değerine kıyasla yüzde 30,5 oranında büyüyerek 2,78 Euro'ya yükseldi. Bu önemli artış, özellikle düzeltilmiş faaliyet kârındaki artıştan kaynaklandı. Sabit kur ile imtiyazlı hisse senedi başına kârlılık, yüzde 32,9 gibi net bir çift haneli oranda artış gösterdi.

Serbest nakit akışı 772 milyon euroya ulaştı ve böylece 2023'ün ilk yarısından (749 milyon euro) daha yüksek bir seviyede gerçekleşti. Bu durum, esas olarak işletme faaliyetlerinden elde edilen daha yüksek nakit akışından kaynaklandı.

2024 MALİ YILI İÇİN ÖNGÖRÜ

İçinde bulunduğumuz mali yıl için 3 Mayıs 2024 tarihinde güncellenen öngörü, 17 Temmuz'da kârlılık beklentisine yönelik olarak yükseltildi. Bunun başlıca nedeni, Tüketici Markaları İş Birimi'ndeki daha yüksek kâr beklentileri ve şirketin inovasyonları desteklemek amacıyla pazarlama alanında yaptığı yatırımları artırmasıdır. Henkel, 2024 mali yılında grup düzeyinde organik satış büyümesinin yüzde 2,5 ile 4,5 aralığında olmasını beklemeye devam ediyor.

BÜYÜME GÜNDEMİNİN UYGULANMASI KARARLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Henkel, rekabetçiliğini daha da güçlendirmek için, cazip iş alanlarında güçlü inovasyonlara odaklanıyor. Yapıştırıcı Teknolojileri alanında Henkel, yenilikçi yapıştırıcı çözümleri için talebi artıran daha entegre otomotiv bileşenlerine yönelik eğilime servis sağlıyor. Buna bir örnek, güç aktarma organlarından bağımsız olarak otomobiller için yüksek fayda sağlayan elektronik bileşenlerin entegrasyonudur. Henkel, bu trendi erken fark eden ve yenilikçi çözümler geliştirmeyi amaçlayan lider OEM'ler (Orijinal Ekipman Üreticisi) ve ana tedarikçilerle iş birliği yapan öncülerden biridir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, bu tür entegre bileşenler için yüzde 20 oranını aşan pazar büyüme potansiyeli beklenmektedir. Tüketici Markaları İş Birimi'nde, Saç iş alanındaki yüzde 7 oranını aşan çok güçlü organik satış büyümesi özellikle Schwarzkopf şemsiye markasından kaynaklandı (hem Tüketici Ürünleri, hem de Profesyonel iş alanında). Bu iş alanı, dört çeyrek üst üste pozitif miktar gelişimi kaydetti. Aynı zamanda, hem Saç Şekillendirme hem de Renklendirme alanındaki pazar payı 40 baz puan arttı. Buna ek olarak, Gliss'in %100 daha güçlü saçlar için yeni formüllerle yeniden piyasaya sürülmesi, yılın ilk yarısında marka açısından çift haneli organik satış büyümesiyle sonuçlandı.