Faiz yüksek, borsa ise zayıf hisselerde birikim öne çıkıyor

Yayınlama: 17.10.2024 11:37:00 Güncelleme: 17.10.2024 11:38:52

Faiz yüksek, borsa ise zayıf hisselerde birikim öne çıkıyor

Son dönemde piyasalarda volatilite arttı. Aslında trendde bir değişme yok. Faizde yüksek seyir; gümüş ve altında dikkat çeken çıkışlar var. Borsada ise birikim öne çıkıyor.

Gündemimizde Merkez Bankası’nın faiz kararı var. TCMB faizi yüzde 50’de sabit tutacak. Bunun iletişimi önceden yapıldığı için sürpriz beklenmiyor. Faizin yüksek seyretmesi borsa ve alternatif TL varlıklarında satışları getiriyor. Bu nedenle borsa sıkıntılı bir süreç yaşarken birikim yönlü işlemler için fırsatlar oluşuyor. Yatırım araçlarının yılbaşından bu yana performanslarına bakıldığında gümüş ve gram altın öne çıkıyor. Gümüş %33,5’lik getirisiyle dikkat çekerken, gram altın %50,04 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı.
Öte yandan, Brent petrol ve BIST 100 Endeksinde kayıplar yaşandı. Brent petrol, yıl başından bu yana %3,41 düşerken, BIST 100 %18,50’lik bir artışa rağmen son 30 günde %7,57 geriledi. Temettü 25 Endeksi hisselerine bakıldığında, önümüzdeki dönemde yatırımcılar için Anadolu Efes, Tofaş Fabrika, Coca Cola İçecek yüksek getiri potansiyeli sunuyor. Bu hisselerdeki hedef fiyatlara göre getiriler sırasıyla %95,44, %95,36 ve %91,49 olarak dikkat çekiyor. Özellikle uzun vadeli yatırımlarda yüksek temettü getiri beklentisiyle bu hisseler yatırımcıların radarına girmiş durumda.Yıl sonuna yaklaştığımız şu günlerde gümüş ve gram altın gibi güvenli limanlara yönelim gözlenirken borsada da volatilite sürüyor. Bununla birlikte Temettü 25 Endeksi’ndeki hisseler gelecek için yüksek beklenti sunuyor. Yatırımcıların belirsizlik ortamında farklı enstrümanlar arasında denge sağlaması önemli. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)