Çinli Tencent, Amazon ve Microsoft'a rakip oluyor

Yayınlama: 18.11.2024 12:26:00 Güncelleme: 18.11.2024 12:30:14

Tencent, WeChat'ten aldığı güçle Amazon ve Microsoft'a bulut teknolojisi alanında rakip oluyor

Çinli Tencent, Amazon ve Microsoft'a rakip oluyor

Çinli teknoloji devi Tencent, WeChat süper uygulama ekosisteminden yararlanarak küresel bulut hizmetleri alanında kendisini farklılaştırmaya odaklanıyor.

Tencent Cloud CEO’su Dowson Tong, Singapur Fintech Festivali sırasında CNBC’ye yaptığı açıklamada, şirketin WeChat ekosisteminden kazandığı teknoloji ve operasyonel deneyimleri müşterileriyle paylaşarak süper uygulama geliştirme hizmeti sunduğunu belirtti.

TENCENT’İN SÜPER UYGULAMA MODELİ VE BULUT ALTYAPISI

WeChat, mesajlaşmadan ödeme işlemlerine, yemek siparişlerinden diğer hizmetlere kadar birçok özelliği bir arada sunan dünyanın en büyük süper uygulaması olarak öne çıkıyor. 1,3 milyar aktif aylık kullanıcıya ulaşan uygulama, Çin nüfusunun yüzde 90’ına hitap ediyor.

Tong, Tencent Cloud müşterilerinin büyük bir kısmının WeChat’in mevcut kullanıcı ağına erişmek ve kendi mini programlarını oluşturmak için Tencent’in teknolojilerinden faydalandığını belirtti. Tong, “Kurumsal müşterilerimiz, tüketici hizmetlerimizi başarılı kılan teknolojilerden faydalanmak ve kullanıcılarla bağlantı kurma yeteneğimizi kullanmak istiyor,” dedi. Finans ve kamu sektörlerinin bu hizmete olan ilgisi dikkat çekerken, Kamboçya’nın Canadia Bank’ı 2023’te Tencent Cloud iş birliğiyle mobil bankacılık uygulaması başlattı.

RAKİPLERİN EKSİKLİKLERİ VE TENCENT’İN AVANTAJLARI

Amazon Web Services (AWS), Google Cloud ve Microsoft Azure gibi küresel rakipler geniş hizmet yelpazeleri sunsa da, bu hizmetler genellikle birden fazla platform ve uygulama arasında dağıtılmış durumda. Örneğin, Amazon e-ticaret, bulut hizmetleri ve Prime Video gibi alanlarda uzmanlaşmış olsa da, bu hizmetleri birleştiren tek bir uygulaması bulunmuyor. Benzer şekilde, Microsoft ve Google’ın da tüketiciye dönük kapsamlı bir süper uygulaması yok. Tencent, WeChat ekosistemiyle bu noktada rakiplerinden ayrışıyor.

SÜPER UYGULAMALAR ASYA’DA YÜKSELİŞTE

Süper uygulamalar, özellikle Asya pazarında hızla yaygınlaşıyor. Tencent’in WeChat’ine ek olarak Gojek ve Grab gibi platformlar bu alandaki büyümenin örnekleri arasında yer alıyor. Araştırmalara göre, süper uygulama pazarının 2022’de 61,30 milyar dolar değerinde olduğu ve 2023-2030 yılları arasında yıllık yüzde 30’luk bileşik bir büyüme oranıyla genişlemesi bekleniyor.

TENCENT’İN HİBRİT BULUT STRATEJİSİ

Tencent Cloud, kamuya açık bulut kaynaklarını şirket içi özel kaynaklarla birleştirerek uluslararası rakiplerine karşı avantaj sağlıyor. Hibrit bulut yaklaşımı sayesinde şirket, müşterilerinin ihtiyaçlarına özel çözümler sunabiliyor. Counterpoint Research analisti Wei Sun, Tencent’in sosyal medya, eğlence, video ve oyun optimizasyonlarına odaklanan çözümleriyle Çin pazarında güçlü bir konuma sahip olduğunu ifade etti. Sun, “Tencent’in süper uygulama uzmanlığı, WeChat’i daha da güçlendiren yukarı yönlü bir spiral oluşturuyor,” dedi.

DÜZENLEYİCİ FARKLILIKLAR VE KÜRESEL DİNAMİKLER

Batı pazarlarında, düzenleyici farklılıklar ve pazar dinamikleri nedeniyle süper uygulama modeline olan talep sınırlı kalırken, Asya’da bu alandaki talep artışı Tencent’in bulut hizmetleri için büyük bir fırsat yaratıyor. Tencent, bulut hizmetlerini süper uygulama geliştiricileri için daha cazip hale getirerek pazardaki payını artırmayı hedefliyor.

Tencent’in süper uygulama ekosistemi ve hibrit bulut stratejisi, şirketin hem Asya pazarında hem de küresel ölçekte dikkat çekmesini sağlıyor. Ancak, süper uygulamaların uzun vadede bulut hizmetleri pazarındaki merkezi rolü üzerine tartışmalar devam ediyor.