Çin'den 1,4 trilyon dolarlık yeni mali destek paketi

Yayınlama: 08.11.2024 15:31:00 Güncelleme: 08.11.2024 15:31:57

Çin, yerel yönetimlerin borçlarını hafifletmek için 10 trilyon yuanlık bir destek paketi sunarken, yerel yönetimlerin borç kotasını da 6 trilyon yuan artıracak

Çin'den 1,4 trilyon dolarlık yeni mali destek paketi
Çin, ekonomisini desteklemek amacıyla yerel yönetimlerin borç ödeme yükünü hafifletecek bir mali destek paketi açıkladı. Maliye Bakanı Lan Foan, ek teşviklerin de gündemde olduğunu belirtti. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, geçen yıl boyunca zayıf talep, emlak krizi ve yerel yönetimlerin artan finansman zorlukları nedeniyle deflasyonist baskılarla mücadele ediyor. Bu tabloya ek olarak, ABD’de Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanması ve Çin mallarına yüzde 60'ın üzerinde gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunması ekonomik görünümü daha da belirsiz hale getiriyor.

Bir hafta süren parlamento toplantısı sonrası yetkililer, yerel yönetimlerin bilançodışı "gizli" borçlarını azaltmak için 10 trilyon yuan (1,40 trilyon dolar) kullanmalarına izin verileceğini duyurdu. Ancak, zayıf tüketici talebini destekleyecek adımların açıklanmaması, birçok yatırımcı için beklentilerin altında kaldı. Bu çerçevede yerel yönetimlerin borç kotası 6 trilyon yuan artırılacak ve daha önce onaylanan 4 trilyon yuan da borç takasları için kullanılacak.

Borç takasları sistemik riskleri azaltmayı hedefliyor

Çin Ulusal Halk Kongresi (NPC) Daimi Komitesi, yerel yönetimlerin özel tahvil ihraç tavanını 29,52 trilyon yuandan 35,52 trilyon yuana çıkaran yasayı onayladı. Shanghai Anfang Private Fund Co araştırma direktörü Huang Xuefeng, yapılan düzenlemelerin ekonomik yavaşlama ve arazi satışlarındaki düşüş göz önüne alındığında beklentilerin ötesinde olmadığını belirterek, “Bu adım gizli borçları değiştirmek için atılıyor ve doğrudan yeni iş yaratmayacağı için büyümeye etkisi sınırlı” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Reuters tarafından gündeme getirilen borç takaslarının, yerel borç risklerini çözmeyi hedeflediği açıklanmıştı. Bu kapsamda, Çin hükümeti devlet sektörünün elde kalan konutları satın alması, inşaat şirketlerinden kullanılmayan arsaların geri alınması ve büyük devlet bankalarının sermayesinin güçlendirilmesi için de yeni politikalar hazırlayacak. Ancak bu önlemlerin boyutu ve zamanlaması hakkında henüz detay paylaşılmadı.

Çin, birikmiş borç yükü ile mücadele ediyor

2008-2009 küresel krizinden bu yana uygulanan teşviklerin bıraktığı borç yükü, Çin’in karşı karşıya olduğu temel zorluklardan biri olarak öne çıkıyor. Bu borçların büyük kısmı, yerel yönetimlerin altyapı projelerini finanse etmek için kurduğu finansman araçları üzerinden oluştu. Maliye Bakanı Lan, yerel yönetimlerin "gizli borç" miktarının 2023 sonunda 14,3 trilyon yuan olduğunu ve 2028 yılına kadar bu borcun 2,3 trilyon yuana indirileceğini belirtti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise yerel yönetim finansman araçlarının borçlarının 2023 sonunda 60 trilyon yuana ulaştığını tahmin ediyor.

Çin'in mali sistemi için büyüyen bir risk kaynağı olarak görülen yerel yönetimlerin finansman borçları, özellikle ekonominin kırılgan olduğu dönemlerde dikkat çekiyor. IMF verilerine göre, Çin’in toplam kamu borcu 2023 sonunda 147 trilyon yuan ile GSYİH’nin yüzde 117’sine ulaşmış durumda. Borç takaslarının, yerel yönetimlerin faiz maliyetlerinde beş yıl içinde 600 milyar yuan tasarruf sağlaması bekleniyor.