Çin, üç yılda 39 milyar dolarlık siber güvenlik pazarı oluşturacak
Çin resmi makamları hafta başında siber güvenlik alanına ilişkin üç yıllık bir plan açıkladı. Söz konusu plan, Çin'in gittikçe önem kazanan veri korumayı güçlendirme ve platform ekonomisinin sağlıklı büyümesini sağlama yolundaki çabalarını desteklemek amacıyla, yuvarlak hesapla 39 milyar dolar tutarındaki bir pazar oluşturmayı hedefliyor.
Endüstri ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı tarafından açıklanan ve 2021 ila 2023 yılları döneminde yürürlükte olacak olan plana göre, siber güvenlik endüstrisinin kapsamı 2023 yılına değin 250 milyar yuanı (38,62 milyar doları) aşmış olacak. Bu arada yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 15'ten yüksek olacak.
Öte yandan ülke, siber güvenliğe dönük birçok temel teknoloji alanında atılım yapmayı ve 2023'e değin ileri bir düzeye erişmeyi hedefliyor. Yeni teknolojilerin ve siber güvenliğin entegrasyonu ve bu alandaki inovasyon, söz konusu plan sayesinde ivme kazanmış olacak.
Veri güvenliği teknolojisi alanında araştırma ve uygulama da güçlendirilerek yönetim kabiliyetinin, güvenlik koruma sınıflandırmasının ve diğer üretim fonksiyonlarının optimizasyonu sağlanacak. Önemli sektörlerde yer alan işletmeler siber güvenlik yatırımlarını artırmaya teşvik edilecek. Şirketler, bütçelerinde bu konuya ayrı bir kalem ayıracak, siber güvenlik konusuna ilişkin teknolojiyi ve ürünleri uygulamaya koymaya çağrılacak. Örneğin telekomünikasyon gibi temel endüstrilere yönelik siber güvenlik yatırımlarının, toplam enformatizasyon yatırımlarının yüzde 10 kadarını oluşturması talep edilecek.
Bu bağlamda Beijing'de yerleşik teknoloji "think-tank" grubu ChinaLabs'ın kurucusu Fang Xingdong Global Times'a verdiği mülakatta, siber güvenliğin esas itibarıyla teknoloji ve düzenleyici mekanizmalar aracılığıyla izleneceğini belirtti.