BYD'nin Türkiye'deki fabrika için tedarikçi belli oldu

Yayınlama: 21.10.2024 12:12:00 Güncelleme: 21.10.2024 12:18:03

BYD, Türkiye'deki fabrika için tedarikçi olarak Forvia'yı seçti

BYD'nin Türkiye'deki fabrika için tedarikçi belli oldu

Çinli otomotiv üreticisi BYD, Türkiye'de kuracağı fabrika için hangi tedarikçiyle çalışacağına karar verdi.

Reuters'ın haberine göre BYD, Manisa'da kurulacak fabrikada üretilecek araçlar için dünyanın en büyük otomotiv tedarikçilerinden Forvia'yla çalışacak.

Fransa merkezli Forvia, halihazırda BYD'nin Macaristan'da kurduğu fabrikası için de tedarikçi konumunda bulunuyor.

Forvia'nın ürettiği ürünler arasında iç mekan çözümler, güvenlik ve aydınlatma sistemleri, mobilite ve güç aktarma sistemleri, yazılım, donanım ve arayüz ürünlerinin yanısıra sürdürülebilir kompozit parçalar bulunuyor.

BYD'NİN TÜRKİYE'DE KURACAĞI FABRİKA

Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, Türkiye'de yatırıma yönelik anlaşma, temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde imzalanmıştı.

Ekim ayının başında BYD'nin, Manisa’da inşa edeceği fabrika için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Bu kapsamda Manisa'da yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla inşa edilmesi planlanan Binek Araç Üretim Tesisi Projesi'ne ilişkin ÇED başvuru dosyası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunuldu. Böylece, projeye ilişkin ÇED süreci başlatıldı.

Süreç tamamlanana kadar, her türlü bilgi ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler, Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilecek.

200 BİN KAPASİTELİ OLACAK

ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, planlanan yatırım ile Manisa'nın Yunus Emre ilçesindeki Manisa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde arsa tahsisi yapılan organize sanayi alanında BYD Turkey Otomotiv Limited Şirketi tarafından 200 bin kapasiteli şarj edilebilir hibrit ve elektrikli otomobil üretimi yapılacak.

Proje alanı olarak seçilen alanda pres, gövde kaynak, boyahane, montaj hatlarından oluşan ana üretim aşamalarının yanı sıra şasi, iskelet (frame), motor üretimi (montajı), elektrikli araç bataryası montaj, araç tamponu, fren balatası, araç koltuğu ve araç kliması gibi parçaların üretimine yönelik de fabrikalar kurulacak.

İNŞAATIN 2025'TE BAŞLAMASI PLANLANIYOR

Projenin inşaat aşamasının, gerekli izin ve onay aşamaları tamamlandıktan sonra 2025'te başlaması ve aynı yılın sonu veya 2026 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

2025'in son çeyreğinde makine ekipmanların kurulumuna başlanması, 2026 yılı ilk çeyreğine kadar tamamlanması ile üretime başlanması bekleniyor.