Yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası yönetimi ile değişen para politikası yabancı yatırımcının yeniden TL varlıklara ilgisini artırmıştı. Son dönemde ise özellikle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin kredi not artırımının ardından girişler hızlandı. Yabancı yatırımcının Borsa İstanbul'da payı dün itibariyle en son 28 Şubat 2022'de gördüğü yüzde 40 seviyesini ilk kez geçti. Borsada yabancı oranı yüzde 40,03'e çıktı. Endekslerde de bu yıl en yüksek nominal getiri sigortacılık başta olmak üzere likit banka ve bankacılık endeksinde oldu.
Merkez Bankası da yabancı yatırımcının bu ilgisini rezervlerini artırma fırsatı olarak kullanıyor. 10 Mayıs itibariyle uluslararası net rezervlerine 31 milyar dolar, swap hariç net rezervler ise -23.5 milyar dolar oldu. Bankacıların hesaplamalarına göre son 40 günde 41 milyar dolar alım yaptı Merkez Bankası. Bu hem yabancının yoğun girişi hem de yurtiçi yerleşiklerin de döviz mevduat gerileyişinin etkisiyle gerçekleşti.
Bankacılık sektörü yabancı yatırımcının en çok ilgisini çeken sektör. Önceki gün de yeni bir raporun ardından yükselişini sürdüren endekste dün kar realizasyonu yaşandı. Ancak yılbaşından bu yana bankacılık endeksi nominal olarak yüzde 51'in üzerinde yükseliş yaşadı. BİST100 endeksi aynı dönemde yüzde 36,07, BİST30 ise yüzde 37,6 yükseldi.
S&P’NİN KARARI ÖNCESİ YÜZDE 37,64 SEVİYESİNDE
Yabancı yatırımcılar 2020 yılı başında yüzde 65 seviyesinde olan borsadaki oranları takip eden yıllarda hızla gerilerken 30 Mayıs 2023'te yüzde 27,5 ile tarihi en düşük seviyesine inmişti. Seçim sonrası ise yeni politikalarla birlikte bu alanda da kıpırdanmalar başladı. Dalgalı bir seyir izlense de özellikle uluslararası derecelendirme kuruluşlarının not değerlendirmeleri yabancı yatırımcının girişini hızlandırdı. 4 Mayıs'taki S&P'nin not kararı öncesi hafta bankacılık ve holdingler endeksine giriş gözlendi. 29 Nisan'da yüzde 37,64 olan yabancı yatırımcı oranı 4 Mayıs öncesinde hızlı yükselerek yüzde 39,59 olurken bu hafta itibariyle de 26.5 ayın ardından ilk kez yüzde 40'ı aşmayı başardı.
Şimdi ise sırada Moody's var. 19 Temmuz'da Türkiye kredi notuna ilişkin değerlendirme yayınlaması öngörülen Moody's'in not artırımı yapacağı tahmin ediliyor. Nitekim Moody's Türkiye'yi Fitch ve S&P'ye göre iki kademe daha altta değerlendiriyor. Diğer kurumlarla eşitlenmesi için en az iki not artışı yapılması gerekiyor. (Şebnem Turhan/EKONOMİ Gazetesi)