TL enstrümanların güçlendiği günün ardından bugün ters hareketlerin yaşanma olasılığına dikkat çekiliyor. Atın önerilen alım seviyelerinde güne başlayacak. Dolarda ise yön tekrar yukarı dönebilir
Dün içeride bilanço hareketlerinin yaşandığı piyasalarda dışarıya odaklı seyir TL bazlı enstrümanların güçlü bir gün geçirmesini sağladı. ABD piyasalarında beklentinin üstünde gelen bilançolar, küresel piyasalardaki risk iştahını artırırken, BİST100 endeksi kur baskısına rağmen yükselişini sürdürdü ve dipten yükselişini toplamda yüzde 7'ye taşıdı. Faiz indirimi sonrasında Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü’nün, Türkiye'yi 'kara para aklama' ve 'terörizmin finansmanı' ile mücadele konusunda 'yeterince çaba göstermeyen' ülkelerin bulunduğu 'gri liste'ye aldıklarını duyurması ve 10 büyükelçinin Türkiye’ye karşı ortak bildiri yayımlaması ile Dolar / TL 9,85 seviyesine kadar yükselmişti. Ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edeceğini duyurması Kanada ve Hollanda cephesinden benzer açıklamalar gelerek büyükelçi gerginliğinde tansiyonu düşüren açıklamalarla Dolar / TL 9,41’e kadar geri çekildi. İnfo Yatırım'ın sabah raporuna göre yüksek kura rağmen BİST100 endeksinin yukarı yönlü seyrinin devamının sebebi uluslararası yatırımcılarının birçoğunun Türk Lirası pozisyonlarını kapatıp, yerli yatırımcıların endeksteki ağırlığının artmasından kaynaklı olduğu düşünülüyor. Dolar / TL’deki hızlı geri çekilme ile BİST100 endeksi Mart ayında 1.511 seviyesinde oluşan gap’ini kapattı.
Bugün de devam eden bilanço açıklamalarının Borsa İstanbul'da hisse bazlı hareketleri tetiklemesi ve iyi gelen rakamların etkisiyle de endeks üzerinde etkili hisselerin bilanço verileriyle yönünü yine yukarıda tutması bekleniyor. Fakat 15 Ekim'den bu yana yüzde 7'lik bir değer artışı düşünüldüğünde beklentiler alınır, gerçekleşmeler satılır mottosunu da akılda tutmakta fayda var. Bilanço hareketlerinin kar realizasyonlarının çok da uzak olmadığı bazı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Yani bir süredir endek üzerinde ağırlığı yüksek hisselerde bilanço beklentisiyle açılmış pozisyonlar verilerin açıklanmasıyla satışa dönebilir. Bu da endekste desteklere doğru bir geri çekilme getirebilir.
Ons altın ise doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi ile tekrar 1.800 seviyesinin üstüne çıktı. ABD dolar endeksinin yatay seyredip, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de yüzde 1,62’li seviyelere inmesi ons altının yönünü yukarı çevirmişti. Ons güne 1.790 seviyesinden başlıyor. Ki bu seviye dün için olası bir alım seviyesi olarak işaret edilmişti.
Petrol fiyatları halen yükselmeye devam ediyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 85 doların üstünde işlem görüyor. Artan doğalgaz ve kömür fiyatlarının elektrik üretiminde petrol kullanımını artırabileceği ve küresel petrol tedarik kapasitesindeki endişeler petrol fiyatlarının yukarı yönlü seyrine neden oluyor. ABD'de yüksek seyreden talebin yanı sıra yaklaşan kış mevsiminin küresel petrol talebini daha da artıracağı algısı ile bulan Brent petrol, 85 doların üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu açıdan dün uluslararası piyasalardan analistler 2-3 ay içerisinde petrolde 88-90 dolar seviyelerinin görülebileceğini dile getirmişti.
Peki bugün için piyasalarda kritik seviyeler nereler?
BORSADA ÖNCE 1510 DİRENCİ, 1485 İSE STOP LOSS Yapı Kredi Yatırım'ın günlük strateji raporuna göre BIST'te seans içi ilk destek 1,500 seviyesinde 6 Ekim tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketini sürdüren piyasada, dün ilk önemli hedef noktası olarak izlenen 1,500 seviyesinin aşıldığı belirtiliyor.
Günü % 1.09 oranında değer artışıyla tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 1,500 seviyesini artık ilk önemli destek noktası olarak kabul ediliyor. 1,500 üzerindeki hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise piyasada kademeli olarak 1,510,1,525, 1,535 ve 1,550 dirençlerini hedeflemeyi sürdüreceği düşünülüyor.
Şu aşamada yukarı potansiyelini sürdüren piyasada, aşağı yönde ise bir alt noktada bulunan 1,485 desteği yakından izleniyor. 1,485 üzerindeki hareketleri yukarı yönde izlemeye devam ediliyor ve bu seviyen aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak kabul ediliyor.
DOLARDA YENİDEN YUKARI DÖNÜŞ İnfo Yatırım'ın strateji raporuna göre tarihi zirvelerden yaşanan düşüşünü dünde sürdüren USDTRY paritesi 9.41 bölgesine kadar gerileme kaydetti. Teknik açıdan bakıldığında yukarı yönlü trend takibi için izlenen 8 günlük üssel hareketli ortalamaya iğne atan parite bu bölgeden gelişen tepki alımlarıyla yeniden 9.50 bandı üstüne toparladı. Parite 8 günlük üssel ortalama altına kırması halinde TL lehine işlemler devam edebilir. Bu durumda 8.2628-9.8455 yükselişinin %38.2 fibonacci bandı olan 9.2450 ve %50.0 fibo bandı olan 9.0660 seviyesi sonraki direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Diğer yandan paritede yukarı yönelimlerde ise 9.6171 ve 9.7400 seviyeleri direnç oluşturabilir.
ALTINDA DİRENÇ 1810 DOLARDA Ons Altında haftanın ikinci işlem gününde 1810 direnç bölgesi yakınından yaşanan düşüşle 1800 bandı altına geriledi. Teknik açıdan bakıldığında 10 günlük üssel hareketli ortalaması ve siyah alçalan trend çizgisini test eden değerli madende bu bölge altına yaşanabilecek kırılımlarda 1764 ve 1750 seviyeleri destek oluşturabilir. Yukarıda ise 1810 ilk direnç bölgesi olarak takibimizde kalmaya devam ediyor. Bu bölge üstüne olası yönelimlerde 1820 ve mavi alçalan trend çizgisi sonraki direnç bölgeleri olarak ön plana çıkıyor.