Binance krizi Bitcoin için fırsata mı dönüyor?

Yayınlama: 02.12.2023 11:34:00 Güncelleme: 02.12.2023 11:33:45

Kripto milyarderi Changpeng "CZ" Zhao, kurucusu olduğu Binance’in Adalet Bakanlığı ile yaptığı 4.3 milyar dolarlık uzlaşmanın bir parçası olarak istifa etti. Önümüzdeki 3 sene boyunca hesapları didik didik edilecek Binance ise artık neredeyse tamamen ABD kontrolünde. Kara para suçlamalarını kabul eden Zhao, tahtından inerken piyasa, ETF onayının hızlanacağı beklentisiyle BlackRock’u selamlıyor

Binance krizi Bitcoin için fırsata mı dönüyor?

BERFİN ÇİPA

ABD Adalet Bakanlığı ve Binance arasında bir süredir devam eden çekişme Binance’e ve CEO Changpeng Zhao’ya kesilen cezalarla neticelendi. Binance, yaptırım yasasını ihlal ettiği ve uygun bir müşteri tanıma programı sürdürmediği gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na 4.3 milyar dolar para cezası ödeyecek. Öte yandan Zhao ise hakkında çıkan suçlamaları kabul ederek, görevinden istifa etti. Eski CEO 50 milyon dolar ceza ödeyecek. Binance’in yeni CEO’su Richard Teng oldu. Peki, hacim bakımından bu kadar büyük bir borsada yaşanan bu çalkantı piyasayı nasıl etkiledi, uzun vadede yatırımcıları neler bekliyor? Kripto Masası’nda uzmanlarla konuştuk…

“KRAL ÖLDÜ, YAŞASIN YENİ KRAL”

Kripto Para Uzmanı Ozan Kara son gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi; “Binance’in CEO’sunun kara para aklamak ile suçlandığı ve 50 milyon dolar ceza ödeyip CEO’luk görevini bıraktığında piyasaların bu şekilde tepki vermesini beklemezdim. Bunun yanında ABD tarihinde bir finans kurumuna verilen en yüksek cezalar arasına giren 4.3 milyar dolar ceza da borsanın kendisine geldi. Haberden bir gün önce 37.3 bin dolardan Bitcoin 36 bin doların biraz altına hareket etti. Haberin çıktığı gün bütün kaybını geri kazandı. 38 bin doları zorlamaya başladı. Şunu da eklemek lazım ceza hazine tarafından kara para aklamak ile ilgili kesildi. Müşteri fonlarının kullanılması SEC tarafından açılmıştı. Bu suçlama hâlâ Binance’in üzerinde. Ama kripto para yatırımcıları BlackRock’ın piyasaya girişini kutlamaya devam ediyor. En büyük oyuncunun ceza alması ve yeni büyük oyuncunun piyasaya girmesinin kutlanması ‘Kral öldü, yaşasın yeni kral’ sözünü hatırlatıyor.”

GENEL KANAAT: POZİTİF ETKİ OLACAK

Uzmanlar aynı fikirde… Binance krizi “fırsata” çevrilecek ve piyasaya etkisi pozitif olacak.

Es: Ben uzun vadede olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Aksine olumlu etkisi olabilir. Şundan dolayı; Binance ile ilgili bu hikâyeler kripto para ekosisteminin önünde çok büyük bir engel oluşturuyordu. Çünkü bizim en çok rahatsız olduğumuz şeylerden bir tanesi belirsizlik… Binance borsasının hikâyesi de ciddi belirsizlik barındırıyordu. Bu belirsizlikler negatif yönde piyasayı fiyatlıyor. Yarın öbür gün borsanın başına bir şey gelebilir mi? FTX tarafında yaşananlar burada da yaşanabilir mi?..

Dahası, ABD’de kural koyucular tarafından büyük ölçüde yasaklamalara maruz kalabilir mi gibi soru işaretleri vardı. Şu an gelinen durumda Binance ile ABD borsası uzlaşıya vardı. Hatta burada şöyle bir olumlu hikâye var: 3 sene boyunca ABD tarafından Binance’in tüm hesapları didik didik edilecek. Şu saatten sonra Binance, ABD’nin kontrolü altında olan bir borsaya evrimleşecek. Dünyanın en büyük borsasının bu şekilde sıkı bir denetime girmesi ve uzlaşıya varması bana göre olumlu bir gelişme.

Kara: Haziran ayında SEC hem Binance’i hem Coinbase’i yasadışı menkul kıymet satışına aracılık ettiği için dava etti. Binance müşteri fonlarını kullanmakla suçlandı. Amerikan borsalarından Kraken, SEC tarafından aynı FTX gibi müşteri fonlarını kullanmakla suçlandı. Ancak bizim elimizde sadece Grayscale Spot Bitcoin ETF davasını kazanması ve Ripple’ın sınırlı dava kazanması var. Bu
durumlara bakınca fiyatlamayı görmesem, kısa vadede olumsuz uzun vadede olumlu diye yorum yapardım. Ancak kısa vadede olumlu olması, uzun vadede Bitcoin için beklentimin de üzerinde olumlu bir fiyatlama olacağını gösteriyor. Diğer taraftan SEC’nin açtığı davanın Binance için olumsuz sonuçlanması durumunda, piyasanın bu cezayı daha negatif karşılamasını beklerim. Çünkü Binance’in 4.3 milyar dolar ödeyecek gücü olduğunu açıkladığı rakamlardan biliyoruz. Ancak SEC’nin suçlamaları, yani müşterilerin parasının başka yatırımlarda kullandığı iddiası, bu raporların gerçek olmadığı anlamına gelir. Yatırımcıların FTX gibi bir senaryo ile karşılaşması durumunda piyasanın bu kadar olumlu kalacağını düşünmüyorum. Bunu SEC’nin suçlamada bulunduğu haziran ayında yaşadık. Bitcoin etkilenmese de menkul kıymet iddiası bulunan kripto paralar yüzde 30’un üzerinde kayıp yaşamıştı. Yaşadığımız bu durumlar ve fiyatlamalar, altcoinler için olmasa da Bitcoin için geleceğin çok parlak olacağını gösteriyor. Bitcoin bütün bu durumlara karşı yerini sağlamlaştırıyor. Ancak altcoinler için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Önümüzdeki dönemde Bitcoin dominansı daha çok artacak gibi duruyor.

ETF ONAYI HIZ KAZANACAK MI?

Uzun zamandır piyasayı meşgul eden meselelerden biri de ETF onayı… Defalarca spekülasyon yapılan bu konu başlığı hala gündemdeki yerini sıcak tutarken Binance krizinin ardından ETF onayları hız kazanır mı sorusu zihinlerde belirmeye başlandı. Borsalarla ilgili gelen haber akışlarının beraberinde getirdiği diğer başlık ise tabii ki regülasyon konusu oluyor. Bakalım 2024 yılında regülasyon konusunda da somut adımlar görebilecek miyiz?

Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es; “Ben ETF tarafında bu konunun olumlu bir etkisinin olacağını düşünüyorum. Çünkü ETF tarafında da onaylayacak makamlarda ciddi soru işaretleri vardı. Birinci sırada olan Binance borsasının tüm hareketleri piyasanın döngülerini etkiliyor. Bu açıdan bakıldığında Binance’in kontrol altına girmesinin ETF onayı aşamasında olumlu olacaktır. Regülasyon konusunda da tabii ki olumlu etkiler görebiliriz” dedi.

Kripto Para Fenomeni Lord of Crypto da aynı görüşte; “Bu olanların hepsi bence zaten halving öncesinde onaylanacak ETF’e hazırlık. Binance ile yapılan bu uzlaşmayla ben sürecin artık daha da hızlanacağını düşünüyorum.”

Kara ise şu ifadeleri kullandı; “Ben bu haberlerin ETF’in kabulünü destekleyeceğini düşünüyorum. Komplo teorilerini sevmem ama eski büyük oyuncuların oyundan alınırken veya güçsüzleştirilirken, BlackRock ve diğer yatırım şirketlerinin ETF başvurularının aynı dönemde olmasını çok da masum görmüyorum. Bitcoin ve kripto para piyasasını ayrı değerlendiriliyor. SEC başkanının Bitcoin menkul kıymet değildir açıklaması, menkul kıymet olarak altcoinleri işaret etmesi bunu destekliyor. Şu an spot Bitcoin ETF’in onaylanmama ihtimalini düşünmüyorum. Burada neden geleneksel finansın kripto paralara bu kadar ilgi duyduğunu anlamak lazım. Grayscale’in spot Bitcoin ETF’i onaylanırsa, mevcut büyüklüğü ile getiri bakımından üçüncü sırada yer alacak. Son 2 senedir yeni yatırım almayan fon, mevcut Bitcoin fiyatı ile arasındaki farka rağmen yönetim gelirleri ile üst sıralarda yer alabiliyor. Altcoinlerin geleceğini ise spot ETF başvuru sonuçları belirleyecektir.”

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

 

Es: İnsanlar önce Binance kapatılıyor mu, cezayı ödeyebilirler mi şeklinde telaşa kapılınca aşağı yönlü hareketler gördük. Olay anlaşıldığı zaman fiyat tekrar eski seviyelerine geldi. Binance krizinin Bitcoin’e bundan sonra herhangi bir olumsuz etki yaratmasını beklemiyorum. Bitcoin tarafında 32 bin dolar direnci çok önemliydi. Orası kırıldıktan sonra yaklaşık 7-8 bin dolarlık derin bir çanak tamamlanmış oldu. Onun tamamlanmasıyla beraber teknik analizde çanağın derinliği kadar yükseliş beklendiği için BTC’de 32 bin dolar kırıldığı an bence hedef 40 bin dolardı. Şuanda da bu süreci yaşıyoruz. Bana göre BTC 40 bin dolara gidecek. Sene sonunda 40-50 bin dolar arasında bir yerde kapatacak. 20 günlük hareketli ortalamanın 35 binlere geldiğini görüyoruz. Yaklaşık 2 haftadır BTC 20 günlük hareketli ortalamasından destek alıyor. O nedenle bir miktar geri çekilme olsa da ilk destek noktasının 35 bin dolar seviyeleri olacağını düşünüyorum.

Kara: Bitcoin hikayesi ile kripto paraların hikayesini ayırmak lazım. SEC kripto paralar ile olan savaşı kaybediyor gibi gözükse de çoğu cephede savaş devam ediyor. Ama bu savaşların hepsi altcoinleri ve borsaları hedef alıyor. Ben spot ETF ile Bitcoin’in bu hikâyeden ayrılacağını düşünüyorum ve dominansın daha çok artmasını bekliyorum. Fiyatlama açısından son dönemde hisse senetleri ile
korelasyonu negatife dönerek en düşük seviyelerde. Bu seviyelere bir önceki boğa döneminde görmüştük ve bu döngünün sürekli olduğunu görüyoruz. Artık korelasyonun tekrar pozitife dönme zamanı gibi. Negatif korelasyon sırasında Bitcoin’in pozitif ayrışması, hisselerin görece daha kötü performans göstermesi önümüzdeki dönemde Bitcoin’e pozitif yansıyacaktır. Çünkü makroekonomi tarafında artık Amerikan tahvillerinin getiri olarak zirvede olması önümüzdeki dönemde düşüş trendine gireceği beklentisi yaratmakta. Bunun yanında enflasyonun düşüşü ile ilgili olumlu sinyaller, faiz indirimlerinin beklenen şekilde gerçekleşmesini sağlayabilir. Tüm bu gelişmeler riskli varlıklar için pozitif fiyatlanacaktır. Bitcoin ile korelasyonun tekrar artması ile Bitcoin tarafından yeni zirveler görebiliriz. 2024 yılı ortalarında BTC’nin yeni tüm zamanların rekorunu kırmasını bekliyorum.

Lord of Crypto: Son 1 yıldır ne yaşanırsa yaşansın Bitcoin hiçbir olaya kötü tepki vermedi. Aksine 15 bin dolardan 38 binlere geldik. Yükseliş trendi ara bile vermeden devam ediyor.

KULLANICILAR TEDİRGİN OLMAMALI

Es: Binance, FTX krizinin ardından Proof of Reserve isimli bir uygulamaya geçmişti. Bu uygulama kendi rezervlerini şeffaf olarak paylaşmayı amaçlıyordu. Binance burada defalarca tüm kullanıcıların fonlarının birebir oranda desteklendiğini kanıtladı. Krizin ardından şu soru akıllara geldi... 4.3 milyar dolarlık ceza büyük bir ceza acaba kullanıcıların fonları satılarak bu ceza karşılanır mı? Borsa kesinlikle böyle bir şey olmayacağına dair açıklama yaptı ve bu miktarda nakit paralarının olduğunu söyledi. O nedenle bence korkulacak bir durum yok. Zaten bu para da 1 hafta sonra ödenecek bir para değil vadelere bölündü. Kullanıcıların fonlarına dair bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kara: Volatil günler bizi bekliyor. Olumlu olumsuz çok senaryo var. İki yönlü fiyatlamalar göreceğiz. Uzun dönemcilere tavsiyem yok, her zaman olduğu gibi kazanan tarafta onları göreceğiz. Ancak piyasa bu kadar pozitifken kaldıraçlı işlemlerin iştahları artırdığını görüyorum. Ancak volatilitenin de
beraberinde artacağını unutmamak lazım

Lord of Crypto: Bence insanlar ayı döneminde üzerlerine yapışan korkaklığı artık atıp bu yükseliş trendini daha fazla inkar etmeden uygun seviyelerden parçalı alımlar yaparak maliyetlenmeli. Aksi takdirde boğa geldiğinde maalesef çoğu kişi dışardan izleyecek ya da tepeden girecek. Bunu yaşamamak için tek yapmaları gereken trendi takip etmek

Es: Aslında geçmişten farklı bir hikâye yok… Kendi donanım cüzdanlarınızı aldığınızda farklı sorumluluklarınız oluyor. Donanım cüzdanlarda merkezi bir yapı olmadığı için şifrenizi unutursanız sıkıntı yaşarsınız ancak en güvenli yol şuan için donanım cüzdanları… Merkezi borsaların da avantajı şu: Yarın öbür gün sıkıntı yaşadığınızda, şifrenizi unuttuğunuzda merkezi bir borsa olduğu için müşteri hizmetlerine erişerek bu tarz sıkıntıları çözebilirsiniz. Bir şekilde hesabınızı geri alabilirsiniz. Eğer sorumluluğu taşıyacağınıza inanıyorsanız donanım cüzdanları en iyisi ama yok ben bu sorumluluğu taşıyamam bir sıkıntı yaşadığımda karşımda muhatap görmek isterim derseniz merkezi borsalar en iyisi. Burada kullanıcı kendi durumuna göre karar vermek durumunda.