Bilişim şirketleri ilk yarıda FAVÖK marjlarını korudu

Yayınlama: 26.09.2024 10:49:00 Güncelleme: 26.09.2024 10:50:22

Bilişim şirketleri ilk yarıda FAVÖK marjlarını korudu

Bilişim ve yazılım şirketleri sıkı para politikasının baskısına rağmen FAVÖK marjlarını korudu. İvmelerini sürdürmeleri önümüzdeki dönem de performanslarını korumalarını sağlayabilecek.

Borsada işlem gören bilişim ve yazılım şirketleri yılın ilk yarısında kâr marjlarını korudu. Yılın altı aylık mali verilerine göre piyasa değeri yüksek ve FAVÖK marjı yüzde 20’nin üzerinde olan 10 şirketten yedisi FAVÖK marjını artırdı. Bu firmaların bilişim ve yazılım sektöründe ağırlığı yüksek. Parasal sıkılaştırmanın yaşandığı, şirketlerin mevcut kârlılıklarını korumada zorlandığı bir dönemde bilişim ve yazılım şirketlerinin kâr marjlarını koruması ve artırması oldukça önemli. FAVÖK marjı ve piyasa değeri yüksek 10 şirket şunlar: Mia Teknoloji, Hitit Bilgisayar, Logo Yazılım, ATP Yazılım, ARD Bilişim Teknolojileri, Link Bilgisayar, Escort Teknoloji, Fonet Bilgi Teknolojileri, Manas Enerji Yönetimi, Smartiks Yazılım. Bu 10 Şirketten Hitit Bilgisayar, Logo Yazılım, Fonet Bilgi Teknolojileri dışındakiler FAVÖK marjlarını artırdı.
Dolar Endeksi’nde zayıf seyir

Dolar Endeksi (DXY) 100,25 seviyesinde bulunuyor. Dolar kuru 34,13 TL. Yabancı yatırım kuruluşları raporlarında, Merkez Bankası’nın faiz indirimine başlayacağı süreçte de sıkı para duruşunu korunmasını bekliyor. Fitch, Dolar/TL ‘de 2024 yıl sonu beklentisini 36,00 TL, 2025 yıl sonu beklentisini ise 40 TL olarak paylaştı. Anlaşılan o ki dolar kurunda hem yurt dışı faiz indirim süreci, hem de TCMB’nin sıkı para politikası nedeniyle hareketler minimal düzeyde kalacak. BIST 100 Endeksi’nde ise 10.000’in üzerinde yaşanabilecek kapanışlar önem taşıyor. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)