BERFİN NİLGÜN ÇİPA/PARAMEVZU.COM ÖZEL HABER
Altın, gümüş, döviz, hisse senedi, gayrimenkul, kripto para… Kenara ayırdığımız paranın değerlenmesi için öncelikli başvurduğumuz, analiz edip tavsiye aldığımız, düşecek mi yükselecek mi derken hop oturup hop kalktığımız yatırım araçları… Cümlemin başında saydığım aşina olduğumuz yatırımları sıkça konuşuyoruz ancak bu haberimde bambaşka bir yatırımı ele alacağız: LEGO
Meraklısı bilir… LEGO bir oyuncaktan çok daha fazlası, her yaştan insana hitap etmesi bir kenara, hayal gücü ve mekanik zekayla ağızları açık bırakan inanılmaz projelerin de ortaya çıkmasını sağlayan benzersiz bir ürün. Marka değeri ise iştah kabartıyor… Forbes’un 2020 için hazırladığı 100 en değerli marka listesinde yer alan LEGO’nun marka değeri tam 8.6 milyar dolar; marka geliri ise 5.8 milyar dolar.
Dünyanın en büyük oyuncak şirketi olan Lego’nun oyuncaklarını bir yatırım aracı olarak değerleneceğini hiç düşündünüz mü? 1949 yılında Danimarka’da The LEGO Group tarafından üretimine başlanan LEGO parçaları emtiadan çok daha hızlı değerlenen bir yatırım aracı haline geldi.
2008 EKONOMİK KRİZİNDE BİLE DEĞER KAZANDI
Moskova Ekonomi Yüksek Okulu’nda yapılan bir araştırmaya göre, LEGO fiyatları ne borsadan etkileniyor ne de 2008’deki gibi bir ekonomik krizden… Yapılan çalışma sonucu, büyük bir LEGO setinin 8 yılda yüzde 2 bin 230 getiri sağladığı ortaya koyuldu. Bu da LEGO parçalarının değerli bir yatırım aracı olarak nitelendirilebilmesinin önünü açtı.
Setler arasındaki en iyi yatırımlardan biri ise sınırlı sayıda üretilen seriler. LEGO, bazı setlerini kısa süreli olarak piyasaya sürüyor daha sonra bu setlerin üretimini sonlandırıyor. Bu da bahsi geçen setlerin daha değerli hale gelmesine sebep oluyor. Çalışmanın araştırmacılarından biri olan Prof. Victoria Dobrynskaya LEGO’yu “Geleneksel yatırımcılar tarafından pek bilinmeyen devasa bir pazar” ifadeleriyle tanımlıyor. Ben de bu noktada rotamı LEGO koleksiyoneri olan Özer Öztürk’e çevirdim.
İlk LEGO’su ile yıllar önce annesinin aldığı hediye sayesinde tanışan Öztürk’ün koleksiyonunda şimdilerde 320’ye yakın parça var. Özer Öztürk’ün LEGO koleksiyonu yapmaya başlamasının arkasındaki neden yatırım değil, hobi… Durum böyle olsa da Öztürk koleksiyonunun yatırım getirisini görmezden gelmiyor. Özer Öztürk, “Koleksiyonumdaki en önemli parçalardan biri Starwars’un uzay gemileri serisi. Bu serinin maddi değeri de çok fazla. Koleksiyonumda yer alan bazı setlerin şuan üretimi yok. 3-4 sene önce aldığım setlerin o günkü fiyatları 4 bin civarıydı ama şuan satsam 10 bin liranın üzerinde olur” dedi.
LEGO’DA KARABORSA: YILLAR ÖNCE ÜRETİLEN SERİLER YÜKSEK FİYATTAN SATILIYOR
Öztürk yaklaşık 10 senedir LEGO biriktiriyor, daha önce üretilmiş setlere de ulaşarak koleksiyonunu zenginleştirmeye devam ediyor. LEGO Koleksiyoneri Özer Öztürk, internetten yıllar önce üretilen setleri daha yüksek fiyattan aldığını belirtiyor. Öztürk, “Özel seriler ve piyasadan çekilmiş setler için bir karaborsadan söz edebiliriz. İnternetten uzun yıllar önce üretilmiş bir set sipariş ettiğimde o zamanki değeri 500 liraysa ben 3500 liradan almak durumunda kalıyorum” Yakın zamanda aldığı ve şuan üretimde olmayan bir gemiyi karaborsa durumuna örnek gösteren Özer Öztürk şu sözlerle devam ediyor, “Zamanında bu gemi seti herhalde beş yüz liraya satılmıştır ben ise altı hatta sekiz kat daha yüksek fiyattan aldım. LEGO’nun özel serilerinde bu çok karşımıza çıkıyor 6-7 bin liraya aldığınız bir set yıllar sonra 25 bin 30 bin liraya çıkabilir”
320 PARÇA LEGO LÜKS ORTA SINIF ARABA PARASI!
LEGO’nun yatırım aracı olarak ele alındığı bir yazıda bir koleksiyoner bulmuşken elde edilen karlılık sorulmasa olmazdı… Öztürk 10 yıllık birikimini şu ifadelerle özetliyor, “Benim harcadığım bir lüks araç parası diyebilirim… Ama tabi benim bu kadar sene biriktirdiğim (zaten birçoğunu şuan bulamayız) parçaları almak istesek yeni fiyatlarıyla özellikle dövizdeki artış ve enflasyon ortamında çarpı iki diyebiliriz. Yani koleksiyonumun toplam değeri en az benim harcadığım paranın çarpı iki katıdır”