Barclays'in Türkiye raporu: Bu seferki şok farklı

Yayınlama: 09.12.2021 11:36:00 Güncelleme: 09.12.2021 12:15:37

Barclays, Türkiye raporu yayımladı. Raporda bu seferki kur şokunun öncekilerden farklı bir niteliği olduğuna dikkat çeken Barclays ekonomistleri, dolarizasyonun hızlanabileceği uyarısında bulundu

Barclays'in Türkiye raporu: Bu seferki şok farklı
Barclays'in Türkiye ile ilgili yeni değerlendirmeleri dikkat çekici ifadeler içeriyor. Geçmişte yaşanan kur şoklarıyla bugünkü durumu karşılaştıran Barclays ekonomistleri, kurumsal döviz borçlanmalarının getirilen düzenlemeler sayesinde bugün kur şokunu atlatabilecek durumda olduğunu belirtti, fakat swap, net rezervler, dolarizasyon konusundaki risklere dikkat çekti. İşte Barclays raporundan dikkat çekenler:

Liradaki son düşüş, geçmişin şoklarından ayırt edilebilir. Türk varlıkları üzerindeki etkileri değerlendiriyoruz ve 16 Aralık'ta yapılacak TCMB toplantısını dört gözle bekliyoruz. Mevcut enflasyonu geçici ve TL oynaklığını irrasyonel olarak değerlendiren Merkez Bankası'nın güvercin tarafında hata yapacağını düşünüyoruz.
• Türkiye, kısmen kurumsal döviz borçlanmasını azaltmaya yönelik düzenleyici hamleler sayesinde, 2018'de olduğundan daha iyi bir kur şokunu atlatabilecek durumda görünüyor. Ancak o zamandan beri tüm metrikler gelişmedi. Swap hariç net rezervler çok daha düşük. Cari işlemler dengesi, 2022'de yetkililerin beklediği kadar iyileşmeyebilir. Dolarizasyonun hızlandırılmış bir hızla devam etmesi muhtemeldir.
• TL, tarihsel standartlara göre ucuz görünüyor, ancak daha yüksek enflasyonu besleyen daha zayıf bir para biriminin kısır döngüsünü kıracak yakın bir politika eylemi görmüyor.
• Kredi marjları, uluslararası yatırımcılar tarafından savunmacı konumlandırma ve yerel talep tarafından sabitlendi, ancak yerel talep, bankaların döviz mevduat pozisyonundaki herhangi bir potansiyel zayıflığa açık görünüyor. Türkiye ülke kredisine ilişkin "Düşük Ağırlıklı" notumuzu yineliyor ve eğrinin daha da düzleşmesini bekliyoruz. 
• Bize göre bankaların sağlam döviz likiditesi var, ancak çoğu TCMB'de, bu da onları zaten negatif olan net döviz rezervlerine maruz bırakıyor (swaplara yapılan tahsisler nedeniyle). Stres testimiz, kapsadığımız mevduat bankalarında güçlü tamponlar olduğunu ortaya koyuyor, ancak USD/TRY hareketlerine karşı duyarlılık yüksek kalmaya devam ediyor ve bu, TL'nin değer kaybetmeye devam etmesi durumunda temelleri olumsuz etkileyecek. Şirketler, önceki oynaklık krizlerine ve liranın sürekli değer kaybetmesine karşı son derece esnek kredi temelleri sergilediler. Ancak makro riskler hem Türkiye finansallarını hem de kurumsalları zayıflatıyor.
• Yetkililerin açıklamaları kulağa güvercin gibi geliyor ve mevcut enflasyonu geçici, TL oynaklığını mantıksız buluyor. Bu bize gevşeme döngüsüne devam etme kararlılığı olduğunu gösteriyor.

PARA KRİPTO PARALARA KAYARSA DOLARİZASYON CİDDİ SORUN OLABİLİR
Dolarizasyon yüksek kalmaya devam edecek Dolarizasyon, kısa vadede USDTRY oynaklığının ve uzun vadede reel mevduat faizlerinin bir fonksiyonudur. Şu anda, ex-post reel mevduat oranları tarihi düşük seviyelerde ve önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyonun keskin bir şekilde yüzde 30'un üzerine çıkmasını beklediğimiz için, politika/TL mevduat faizlerinde daha fazla düşüş olmasa bile, 2022 ilk çeyreğinin sonunda muhtemelen -%16 civarında bir seviyeye ulaşacak. .

Bu arka plana karşı, mudiler, tasarrufları enflasyona karşı korumak için dolar mevduatı da dahil olmak üzere alternatifler arayacaklardır. Döviz mevduatları tasarrufların ana alternatifi olmaya devam ettiği sürece, bunun sistemik bir sorun yaratması olası değil. Bankaların kredi/mevduat oranı TL için yüzde 139 iken YP için sadece yüzde 62. Fazla döviz likiditesi, TL fon yaratmak için swap şeklinde TCMB'ye park edilmekte ve böylece TCMB'nin brüt döviz rezervleri artırılmakta. Ancak tasarruflar kripto para gibi bankacılık sistemi dışındaki alternatif yatırımlara yönelmeye başlarsa bu durum finansal istikrar açısından daha ciddi bir sorun haline gelebilir.

MERKEZ BANKASI ARALIK VE OCAKTA FAİZLERİ 300 BAZ PUAN İNDİREBİLİR
Bize göre kritik yön, düşük bir politika faiz oranı belirlemek. İlk hedef olarak yüzde 12'yi varsayarsak, harcama sonrası reel politika faizi ikinci çeyrekte eksi yüzde 19 düşerek, Türkiye'deki ve muhtemelen 2000 sonrası dönemdeki herhangi bir başka ülkedeki en düşük oran olacak. Yetkililerin mevcut iletişimlerine dayanarak, yakın vadede 300 baz puanlık ek bir indirimle yüzde 12'ye düşürülmesini bekliyoruz. 16 Aralık'ta 200 baz puanlık bir indirimin ardından Ocak 2022'de 100 baz puanlık bir indirim bekliyoruz. Çoğu yatırımcı Aralık toplantısında son bir küçük indirim (örneğin 100 baz puan) bekliyor. Ancak enflasyonun birkaç ay içinde yüzde 30 civarında olmasını ve bunun da kesintileri zorlaştırmasını bekliyoruz. Dolayısıyla, Merkez Bankası'nın planlanan tüm indirimlerini önümüzdeki iki toplantıda gerçekleştirmesini bekliyoruz.