Otonom, yani sürücüsüz araçlar yollardaki yerini almaya hazırlanıyor. Otonom araçların temeli 1984’te Carnegie Mellon Üniversitesi’nin geliştirdiği projeyle atıldı. Bu atılımı Mercedes-Benz ve Bundeswehr Üniversitesi’nin beraber yürüttüğü Eureka Prometheus projesi takip etti. Günümüzde ise otonom araç teknolojisini Volkswagen, Ford, General Motors, Alphabet’in Waymo’su, Uber ve Tesla geliştirip piyasaya sunmak için çalışmalarına devam ediyor. Son sürücüsüz araç atağı ise Alibaba’dan geldi.
Global Smart Logistics zirvesinde Alibaba Grubu'nu temsil eden Teknoloji Bölümü Yöneticisi Cheng Li, firmasının kendi sürücüsüz kamyonlarını geliştirmeye başlayacağını açıkladı.
Bu amaçla Alibaba, lojistikte uzmanlaşmış yan şirketi olan Cainiao ile ortak çalışacak. Bu doğrultuda Alibaba, otonom lojistik dağıtımını Çin'de otonom planlarla yapma fırsatlarını araştırmakta.
Cheng Li yaptığı açıklamada, otonom araçların dijital çağın teknolojik taşıyıcılarından birisi olduğunu, bunun da ötesinde gelecekte dağıtım zincirinin bütün pratik yöntemlerinin otomatikleşeceğini ve akıllı lojistik sektörünün de bu alanda anahtar işlev göreceğini belirtti. Cheng Li, bu nedenle Alibaba'nın şimdiden kendi otonom kamyonlarının geliştirilmesine yatırım yaptığını söyledi.
GÜVENLİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?
Sürücüsüz araç denilince akıllara bir dizi soru işareti de gelmiyor değil… Güvenlik sorunu, yasal düzenlemelerdeki eksiklik, hackerlar, terörizm ve tabiki işgücü kaybı henüz çözülememiş sorunlar arasında. Her yeni teknolojinin hayatımıza entegre olma sürecinde yaşadığımız sancı, otonom araçların benimsenmesinde de karşımıza çıkıyor. Kafalardaki soru işaretlerinin nasıl cevap bulacağı da önümüzdeki günlerde belli olacak.