Yapı malzemeleri şirketi Akçansa güçlü sektörel yolculuğunu 2021 yılında da sürdürdü. Şirketten yapılan açıklamaya göre, yıllık gelirin yüzde 60’ını yurt içi satışlar oluştururken, yurt dışı satışlar da yıllık bazda yüzde 30 artarak 1,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin FAVÖK’ü 2021 yılında yüzde 25 artarak 405,3 milyon TL oldu.
Çalışmalarına başarılı şekilde devam ettikleri bir yılın geride kaldığını söyleyen M. Zeki Kanadıkırık, Akçansa’nın katma değeri yüksek ürünlerde toplam ihracatının 3.7 milyon ton olduğunu vurguladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞİN YAPI TAŞI
Sektör açısından 2022’nin en belirleyici konu başlıklarının başında temiz ve sürdürülebilir enerjinin geldiğini belirten Kanadıkırık; “Hepimizin odağında enerji kaynaklarının verimli kullanılması yer alıyor. Bu noktada fosil yakıtları ikame eden alternatif yakıtların kullanım oranını önemli ölçüde artırmak, operasyonlarımızdaki enerji verimliliği potansiyelini açığa çıkarmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmek; iklim değişikliği ile mücadele ve maliyet yönetimi açısından 2022’nin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Akçansa olarak “gelecek için sorumlu çalışma” prensibiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Benimsemiş olduğumuz döngüsel ekonomi yaklaşımımız doğrultusunda fabrikalarımızda yılda ortalama 500 bin tonun üzerinde atığı alternatif kaynak olarak kullanıyoruz. 2030 Sürdürülebilirlik Hedeflerimiz kapsamında, ‘Artı Yaşam’ sloganıyla çevrenin korunmasından toplumsal fayda sağlamaya kadar geniş ve kapsamlı bir çerçevede olumlu etki yaratmaya odaklanıyoruz” dedi.
“İNOVASYON, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İNSAN ODAKLILIK AKÇANSA İÇİN NEFES ALMAK KADAR ÖNEMLİ”
İnovasyon odaklı çalışmalar ile, müşterilerinin taleplerini karşılayacak ürünler ve çözümler geliştirdiklerini belirten Kanadıkırık; “Tüm sınırların ötesinde sürdürülebilir büyümeyi sağlamak vizyonu doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yenilikçi gücümüzü içinde yer almaktan gurur duyduğumuz mega projelerde hayata geçiriyoruz. Açılışı yapılacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nde en az 100 yıl bakım gerektirmeyecek 1803 Beton ürünümüzü kullandık. Bununla beraber Smart Beton ürünümüz ile 1803 Beton’un içine yerleştirdiğimiz akıllı sensörler aracılığıyla köprünün inşaat aşamasında beton dayanımını anlık takip ettik. 2030 sürdürülebilirlik hedeflerimizde otonom üretim ile faaliyet gösteren tesis sayısını yükseltmeyi hedefliyoruz. Expert System dijital dönüşüm uygulamamız ile sektörde öne çıkıyoruz. Bu kapsamda fabrikalarımızdaki döner fırınlarda ve öğütme değirmenlerinde yapay zekâ ve bulanık mantık algoritmaları destekli, sensör verileri üzerinden insandan bağımsız yapılan operasyonlar ile çimento üretimini otonom olarak yapıyoruz. Uzmanlık alanımız ile dijitalleşme arasındaki sinerjiyi yükselterek yeni projelerle geleceğe uzanacağız” dedi.