Avrupa Birliği, içlerinde VTB Bank PJSC ve Bank Rossiya’nın olduğu 7 Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkarmayı görüşüyor.
Bloomberg'in haberine göre listenin daha önce yaptırımlarla karşılaşan bankaların bir alt listesi olduğu ve Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank of Russia PJSC ya da Gazprombank’i içermediği belirtiliyor. Kaynaklar listenin son haline içlerinde ABD’nin olduğu diğer taraflarla görüşülerek karar verileceğini belirtiyor.
Listede yer alan diğer kurumların Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC ve VEB.RF olduğu fakat listenin Brüksel’de görüşecek AB hükümetleri sırasında değiştirilebileceği kaydediliyor.
Bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılacağı hafta sonu ABD, Avrupa Komisyonu, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve Kanada tarafından yapılan ortak bir duyuruyla açıklanmıştı.
ENERJİ İŞLEMLERİ YAPTIRIMLARDAN MUAF TUTULABİLİR
Bazı Avrupa ülkeleri Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma fikrine Ukrayna işgal edilene kadar kendi ekonomilerine verebileceği potansiyel zararlar nedeniyle sıcak bakmıyordu.
Avrupa Birliği ve ABD bir süredir bu yaptırımların enerji ticareti üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla Rusya’nın en büyük bankalarından bazılarını belli yaptırımlardan muaf tutmak gibi seçenekler üzerinde çalışıyor.
Kamu tarafından kontrol edilen VTB Rusya’nın en büyük ikinci bankası ve bankacılık sistemindeki varlıkların beşte birini yönetiyor. ABD geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada söz konusu bankaya en sert yaptırımları uygulayacağını ve ABD kurumlarının bankayla işlem yapmasını yasakladığını duyurmuştu.
ABD tarafından yaptırım uygulanacağı açıklanan diğer bankalar varlık büyüklüğü bakımında üçüncü en büyük banka olan Sovcombank, kamu sahipli Otkritie ve savunma sanayiini destekleyen Novikombank ve Promsvyazbank olarak belirlendi.
VEB.RF Rusya devleti tarafından yönetilen ve büyük projelerinin finanse edilmesinde kullanılan bir banka. ABD’nin geçtiğimiz hafta Sberbank için açıkladığı daha hafif yaptırımlarla birlikte VEB.RF için de yaptırımlar açıklanmıştı.
Belçika merkezli 200 üyesi olan SWIFT sistemi kendini tarafsız küresel bir kooperatif olarak tanımlasa da kuruluş AB ve Belçika kanunlarına uymak zorunda. “Kurumdan hafta sonu yapılan bir duyuruda, “Yeni yaptırımlara maruz kalacak kurumların detaylarıyla ilgili Avrupa otoriteleriyle yakından çalışıyoruz” denilerek yasal talimatları uygulama hazırlığında olduğu belirtildi.
Küresel finans sisteminin merkezi olarak kabul edilen SWIFT sistemi yaklaşık 11 bin finansal kurum ve şirket arasında güvenli ödeme mesajları iletiyor ve sisteme erişememenin önemli ekonomik zararlara neden olabileceği düşünülüyor.