12 aylık bilanço öncesi fırsat

Yayınlama: 10.12.2022 13:09:00 Güncelleme: 10.12.2022 15:00:02

Borsa İstanbul’da yatırımcı açısından korkunun arttığı bir döneme girdiğimiz kesin. Bunun sinyallerini ufak bir düzeltme hareketinde bile alabiliyoruz artık

12 aylık bilanço öncesi fırsat

BİST-100 endeksinin önceki psikolojik direnç noktası olan 2500 puanı geçmeye çalıştığı günlerde yaşanan kar satışlarının çok küçük bir jeneriği bile bu korkunun boyutunu gösterdi bize.

5 bin puanı geçmeyi sadece bir haftadır deneyen BİST- 100’ün 2500 psikolojik sınırını geçmesinin 3 aya yakın bir zamana yayıldığını unuttu birçok kişi.

NEDEN DÜŞÜYOR?

Elbette bunda yabancı yatırımcıların seans içinde artık görmeye alıştığımız hacimli sat-kaç oyunun, algoritmik işlemlerin endekste oluşan negatif uyumsuzluklar nedeniyle duygudan uzak büyük montanlı ve yoğun satışlarının ve daha da önemlisi son gelen yatırımcıların psikolojik durumunun çok önemli bir payı var. Belki ilk ikisini çok açıklamaya gerek yok ama sonuncu durumu tespit etmek oldukça elzem gibi görünüyor.

YENİ GELENLERİN TALİHSİZLİĞİ

Unutmamak gerekiyor ki mevduattan, KKM’den, hatta döviz yatırımlarından umduğunu bulamayan, öte yandan enflasyon karşısında vakit kaybettikçe serveti eriyen bir yatırımcı kitlesini Borsa İstanbul’a çeken motivasyon, SASA, Hektaş, Kontrolmatik gibi hisselerde hiç sona ermeyecekmiş gibi gerçekleşen getirilerdi. Yani bu hisseler aslında BİST’in bir manada show-business kısmını da yansıtıyordu. Özetle bu yatırımcı kitlesinin ciddi bir bölümü, aslında kısa sürede çok büyük paralar kazanma hayaliyle borsaya gelmişti. Fakat onların da piyasaya dahil olmasıyla ilk karşılaştıkları şey, önce bu ismini duydukları hisselerdeki kayıplar, ardından da 5 bin puan gibi ciddi bir psikolojik direnç noktasında giriş yapmış olmalarıydı.

DEĞİŞEN KOŞULLARA DİKKAT!

Borsada artık son tangonun 12 aylık bilançolarla oynanabileceği ve uzmanların 6 bin 500 puana yakın seviyelere işaret eden son ralliye ilişkin uyarılarını daha önce bu sayfalarda defalarca yazmıştık. Üstelik de 12 aylık bilançolar çeyreklik bazda ciddi performans değişiklikleri taşıma potansiyeline de sahip.

Çünkü enflasyonda (resmi verilere göre) yavaşlama nedeniyle sektörel ayrışmaların olabileceği, kurda nereeyse sabit kur rejimindeki gibi seyir, Euro/dolar paritesinde yaşanan denge değişikliği, Çin’in aldığı kararlarda yeniden büyüme adayı haline dönüşebileceği senaryolarıyla global büyümede bir tahmin değişikliği olabileceği bir dönemdeyiz. Bu nedenle de bugüne kadarki hisse seçerken yapılan analizlerde kılı kırk yarma şartı bundan sonra analistlere göre çok daha hayati.

Borsada döviz bazında ucuzlamanın yavaşlaması da bir diğer gözden kaçan nokta.

BORSADA STRATEJİ DEĞİŞTİRME ZAMANI

Artık borsada yatırım yaparken endeks bazlı değil, hisse bazlı düşünmek öneriliyor. Endeks cephesinde uzun sürebilecek düzeltmeler, volatilitenin daha çok arttığı seanslar olabileceği uyarıları da yapılıyor. Hisse senetleriyle ilgili analizleri daha yakından takip ederek, hatta imkan varsa her yatırımcının kendi analizini yapmasıyla endekste yaşanan kâr realizasyonlarının da geleceği parlak hisse senetlerinde yeni bir alım fırsatı yarattığına dikkat çekiliyor. (Barış Erkaya/EKONOMİ Gazetesi)