Stablecoin'ler , dolar veya euro gibi fiat para birimlerinin değerini taklit etmek için tasarlanmış dijital varlıklardır. Kullanıcıların, fiyat istikrarını korurken, dünya çapında ucuza ve hızlı bir şekilde değer aktarmalarına olanak tanır. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri, itibari paraya karşı fiyatlandırıldığında oynaklıklarıyla ünlüdür . Blockchain teknolojisi hala çok yeni olduğu ve kripto para piyasaları nispeten küçük olduğu için bu normaldir. Bir kripto para biriminin değerinin herhangi bir varlığa bağlı olmaması, serbest piyasa açısından ilginçtir, ancak kullanılabilirlik söz konusu olduğunda hantal olabilir.
Değişim aracı olarak kripto para birimleri, teknolojik açıdan mükemmel olduğu iddiasındadır. Bununla birlikte, değerlerindeki dalgalanmalar, nihayetinde onları oldukça riskli yatırımlar haline getirir ve ödeme yapmak için ideal bir yöntem değildir. Bir işlem gerçekleştiğinde, madeni paralar gönderildikleri zamanki değerinden önemli ölçüde daha fazla veya daha az değere sahip olabilir.
Ancak stabilcoinlerin böyle bir sorunu yoktur. Bu varlıklar ihmal edilebilir fiyat hareketini görür ve taklit ettikleri dayanak varlığın veya fiat para biriminin değerini yakından izler. Bu nedenle, dalgalı piyasaların ortasında güvenilir güvenli liman varlıkları olarak hizmet ederler.
Fiat destekli sabit paralar
En popüler stablecoin türü, 1: 1 oranındaki fiat para birimi ile doğrudan desteklenir. Fiat teminatlı sabit paralar olarak da adlandırıyoruz. Bir merkezi ihraççı (veya banka) bir miktar itibari para birimini rezervde tutar ve orantılı miktarda token çıkarır.
Örneğin, ihraççı bir milyon dolar tutabilir ve her biri bir dolar değerinde bir milyon jeton dağıtabilir. Kullanıcılar, jetonlar veya kripto para birimleri ile yaptıkları gibi bunları serbestçe takas edebilir ve sahipleri istedikleri zaman USD cinsinden eşdeğerleri için kullanabilirler.
Açıkça, burada hafifletilemeyen yüksek derecede bir karşı taraf riski vardır: Nihayetinde, ihraççıya güvenilmelidir. Bir kullanıcının, ihraççının fonları yedekte tutup tutmadığını güvenle belirlemesinin bir yolu yoktur.
Kripto destekli sabit paralar Kripto destekli stabilcoinler, fiat destekli emsallerini yansıtır; temel fark, kripto para biriminin teminat olarak kullanılmasıdır. Ancak kripto para birimi dijital olduğundan, akıllı sözleşmeler birimlerin çıkarılmasıyla ilgilenir. Kripto destekli stablecoin'ler güveni en aza indirir. Tek bir yayıncıya güvenmezsiniz, ancak tüm ağ katılımcılarının her zaman kullanıcıların çıkarlarına en iyi şekilde davranacağına güveniyorsunuz. Bu tür bir stabilcoin elde etmek için kullanıcılar, kripto para birimlerini jetonu çıkaran bir sözleşmeye kilitler. Daha sonra, teminatlarını geri almak için, aynı sözleşmeye (herhangi bir faizle birlikte) stabilcoinleri geri öderler.
Algoritmik sabit paralar Algoritmik sabit paralar fiat veya kripto para birimi tarafından desteklenmez. Bunun yerine, tamamen verilen tokenlerin arzını yöneten algoritmalar ve akıllı sözleşmelerle hareket eder. İşlevsel olarak, para politikaları merkez bankalarının ulusal para birimlerini yönetmek için kullandıklarını yakından yansıtır . Esasen, fiyat, izlediği fiat para biriminin fiyatının altına düşerse, algoritmik bir stabilcoin sistemi token arzını azaltacaktır. Fiyat, itibari para biriminin değerini aşarsa, stabilcoinin değerini düşürmek için yeni tokenler dolaşıma girer.
Stablecoinlerin artıları ve eksileri Stabilcoinlerin temel avantajı, kripto para birimlerini tamamlayan bir değişim ortamı sağlama potansiyelleridir. Yüksek volatilite seviyeleri nedeniyle , kripto para birimleri, ödeme işlemleri gibi günlük uygulamalarda yaygın kullanım sağlayamadı. Daha yüksek düzeyde öngörülebilirlik ve istikrar sağlayarak, bu stabilize para birimleri bu devam eden sorunu çözer. Stabilcoinler, dalgalanmaya karşı bir koruma olarak hareket ederek, kripto para birimlerini geleneksel finans piyasalarıyla bütünleştirmede de rol oynayabilir. Mevcut haliyle, bu iki pazar çok az etkileşimli ayrı ekosistemler olarak var oluyor. Daha istikrarlı bir dijital para biriminin mevcut olmasıyla, kripto para birimlerinin, şimdiye kadar yalnızca devlet tarafından verilen fiat para birimlerinin egemen olduğu kredi ve kredi piyasalarında artan kullanım görmesi çok muhtemeldir . Finansal işlemlerde yararlılıklarına ek olarak, stabilcoinler tüccarlar ve yatırımcılar tarafından portföylerini korumak için kullanılabilir. Bir portföyün belirli bir yüzdesini stabilize madeni paralara tahsis etmek, genel riski azaltmanın etkili bir yoludur. Aynı zamanda, fiyatlar düştüğünde diğer kripto para birimlerini satın almak için kullanılabilecek bir değer deposu bulundurmak da etkili bir strateji olabilir. Aynı şekilde, bu madeni paralar, fiyatlar yükseldiğinde elde edilen kazançları, nakde çevirmeye gerek kalmadan "kilitlemek" için kullanılabilir. Yaygın kripto para biriminin benimsenmesini destekleme potansiyellerine rağmen, stablecoin'lerin hala belirli sınırlamaları var. Fiat teminatlı varyantlar, destekleyici varlıkları tutmak için merkezi bir varlığa ihtiyaç duyulduğundan, sıradan kripto para birimlerinden daha az merkezi değildir. Kripto teminatlı ve teminatsız madeni paralara gelince, kullanıcılar sistemlerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için daha geniş topluluğa (ve kaynak koduna ) güvenmelidir.